Ojačajte imunitet prirodnim putem
Objavljeno: 17.1.2012.

 

Za imuni sustav ne posjedujemo posebni organ, već je to „koalicija“ ili sprega raznih dijelova tijela i funkcija koje pokrivaju nekoliko nivoa naše obrane od vanjskih i uznapredovalih unutarnjih procesa ili negativnih utjecaja. Lučenje sluznice nosa, dlačice u nosu, sebum kože (lučenje oleinksih kiselina i slično) pa sve do T stanica, mikrofaga i makrofaga - sve se aktivira u obranu pojedinih dijelova tijela ili cijelog organizma. Povodom seminara Prirodna imunizacija, Zlatko Pejić pojašnjava temelje prirodnog pristupa jačanju obrambenih sposobnosti organizma.
 
 
Idući tragom slabljenja imunog sustava možemo doći do raznih uzroka. Navest ćemo samo nekoliko najčešćih: 
 
1. Loše navike: alkohol, pušenje i sl. konstantno provociraju obrambene sustave da saniraju posljedice takvih navika.
2. Nedovoljno odmora i sna 
3. Dugi medicinski tretmani i njega (tretman antibioticima i slično)
4. Neadekvatna prehrana
5. Stres
 
Kad se aktivira imuni odgovor?
 
Ako sustav samoregulacije ne uspije sanirati poremećaje (homeostaza) tada se pokreće obrambeni mehanizam, kao „posljednja linija fronte“. Tada će se limfni sustav, dijelovi tijela, ovisno o vrsti agresora, aktivirati i pokušati blokirati negativni utjecaj. Tijelo je sposobno prepozanti utjecaj i odrediti skupinu imunih faktora koji mogu sanirati specifičnog „agresora“, no postoje slučajevi kada imuni sustav gubi orijentaciju i uništava i ono dobro. Dva su glavna uzroka ovog stanja: 
 
1. Onog trenutka kada je imuni sustav prestimuliran konstantim provokacijama, moguće je da sustavi supresije imunog sustava nisu dovoljno snažni da zaustave pokrenute mehanizme. 
 
2. Kada zamjenjujemo i ne potičemo autonomne obrambene mehanizme nego ubacujemo umjetne supstance (kemoterapija i sl.), te naš sustav nije motiviran reagirati i odustaje od rada, odnosno postaje uspavan.
 
Što možemo učiniti?
 
Teško je reći da postoji jedan čarobni napitak koji bi sveukupne imune aktivnosti podigao na zavidnu raznu. Najveći utjecaj ima sveukupni stil življenja. Prije svega to je cjelovita prehrana, temeljena na cjelovitim žitaricama, mahunarkama, povrću i drugim kvalitetnim namirnicama koja isključuje rafinirane proizvode, posebno šećer. Vrlo je važno baviti se i fizičkom aktivnošću i imati pozitivan stav prema životu. Mogu, ipak, kratko istaknuti nekoliko bitnih segmenata jačanja imuniteta koje detaljnije pojašnjavam na seminarima:
 
  • Prije svega imunom sustavu odgovara ako imamo uredan i kvalitetan život, što prije svega uključuje cjelovitu i redovitu prehranu, po mogućnosti individualno prilagođenu te naravno odvikavanje od raznih loših navika i ovisnosti.
  • Sljedeće, naš imuni sustav možemo poticati ovisno o potrebama pojedinog segmenta. Primjerice, ako naša koža nema dovoljno lučenje sebuma i nema zaštitu od mikroorganizama, onda ćemo pažljivo birati preparate za njegu tijela, izbjegavati prekomjerna tuširanja i kupanje vodom koja je opuna klora, nitrata itd., više ćemo se kretati u prirodi i time dati šansu da se obnovi aktivnost sebuma. 
  • Ako je pak došlo do biokemijskog disbalansa, koji je podloga za bujanje mikroorganizama (acidoza), tada ćemo stanje balansirati prehranom i disanjem, dakle autonomnim snagama ćemo pomoći da se poboljša imuni odgovor.  
  • Ako je naša sklonost infekcijama posljedica kronočnog umora, onda ćemo pronaći načina kako stvoriti vrijeme za pravu dokolicu, odmor itd. Tako možemo promatrati dalnje utjecaje, sve do stresa – danas tako proširene pojave, koju ipak ne tretiramo s dovoljno pažnje.
  • Postoji i niz prirodnih preparata koji mogu pomoći u tranziciji ka optimalnom zdravlja: Ekstrakt ehinaceje, Zelena magma, Bioastin, prah alge spiruline, Biobran itd. Treba samo znati izabrati najbolje za sebe.
  • Ovisno o individualnim potrebama, preporučuje se i fitoterapija, vitaminska terapija, pripravci iz bogate tradicije ayurvedske medicine, kineske medicine i europskog miljea. 
  • I na kraju jedan možda neobičan savjet, nešto o čemu rijetko razmišljamo, ali je izuzetno važno, pogotovo u prijelazu između godišnjih doba - disati na nos umjesto na usta i time ustvari potvrditi biološki logični protokol disanja. Činjenica je da naš nos posjeduje jedini kompetentan odgovor na aerobne mikroorganizme koji mogu ugroziti naše zdravlje, za razliku od ustiju koja to nemaju.

Saznajte više o načinima na koje možete prirodnim putem jačati svoj imunitet i zdravlje, dođite na seminar Prirodna imunizacija!

Program i predbilježbe

 

 |  Ispis stranice