5 zlatnih pravila za potpuni odmor
Objavljeno: 1.7.2016..

Kad dođe vrijeme planiranja odmora i putovanja, postoje različiti faktori koji utječu na to koliko dobro ćemo se zaista uspjeti opustiti - bilo na fizičkom, emocionalnom, mentalnom ili duhovnom planu. Ovih 5 pravila pomoći će nam da lakše prepoznamo koji tip odmora će nas zaista napuniti energijom te nam jasnim kriterijima olakšati odabir one opcije koju naš organizam treba i zaslužuje:
  1. Pogled prema unutra - koliko god odmor u velikom društvu s puno socijalnih aktivnosti može biti zabavan i pružiti nam privremen osjećaj opuštanja, za dubinski odmor prvo pravilo je provođenje kvalitetnog vremena sa sobom. To ne znači da na odmor nužno moramo ići sami, ali poželjno bi bilo da ga provodimo fokusirani na svoje unutarnje stanje, način na koji razmišljamo, način na koji reagiramo na okolinu. Za razliku od svakodnevnih situacija tijekom kojih smo većinu vremena usmjereni ka vanjskim podražajima, odmor je idealna prilika za vježbanje prisutnosti i samopromatranja, što je ključ zadovoljstva i osobnog razvoja.
  2. Isključivanjem do uključivanja - dokle god smo "uštekani" u različite elektroničke uređaje, ne postoji šansa da se uspijemo potpuno odmoriti. Pažnju će nam svako malo zaokupiti zvuk poruke, potresna vijest iz medija ili poriv da provjerimo što je novo na društvenim mrežama. Tek kad se učinimo nedostupnima, postajemo dostupni potpunom odmoru. Tako si dopuštamo kreirati nova iskustva, nove odnose te nam pogled na životne okolnosti postaje jasniji. Ako se želimo istinski obnoviti, moramo ugasiti sve ono što nam oduzima kreativnu energiju te iskoristiti veliku količinu vremena i mentalnog prostora koji se time oslobodio za kreiranje novih misli, iskustava i doživljaja.
  3. Jednostavnost na tanjuru - iako putovanja često donose i gurmansko uživanje u hrani i napitcima, kad se zaista želimo odmoriti, jedno od pravila je fokusiranje na visoku kvalitetu i manju količinu obroka koje unosimo tijekom dana. Naše tijelo umaraju viškovi - višak hrane, tekućine, komunikacije, različitih radnji koje napravimo u danu. Odmor je pravo vrijeme da otpustimo stvorene zalihe, konzumirajući hranu koja je jednostavna, cjelovita, lagana i balansirajuća.
  4. Ravnoteža kretanja - naš organizam obožava optimalnu razinu fizičke aktivnosti. Ne voli dugo mirovanje koje uzrokuje stagnaciju i blokade, kao što ne voli niti pretjeranu fizičku aktivnost koja remeti dah te aktivira oslobađanje kortizola (hormona stresa) koji nas čini pretjerano pobuđenima i pritom iscrpljuje energetske zalihe. Važno pravilo dobrog odmora je kretanje. Bilo da je riječ o hodanju, plivanju, planinarenju ili plesanju, organizam se opušta tek onda kad mu pružimo način da se oslobodi i pokrene u svom ritmu. 
  5. Zov prirode - odlazak u prirodu automatski okrepljuje sva naša osjetila. Naš iskonski instinkt je da težimo istraživanju čari netaknute prirode. Koliko god putovanja u gradove mogu biti zanimljiva i pružiti nam nova iskustva, naš cjelokupni sustav potpuno se odmara onda kad smo uronjeni u prirodno okruženje. Svjež zrak, prirodno svjetlo i zvukovi, buđenje i počinak u ritmu prirode - sve to doprinosi našem obnavljanju i oporavku od svakodnevice prepune različitih, umjetno stvorenih podražaja.

  Za kraj, jednim klikom otkrijte sve o odmoru na Risnjaku koji je u skladu s provjerenim pravilima. :)

Gdje na pravi odmor?

 |  Ispis stranice


Tagovi: