Budi najbolje što možeš biti
Objavljeno: 20.6.2017..

autorica teksta: Jadranka Boban Pejić

Svaki dan, svako jutro i onih prvih nekoliko trenutaka budnosti prilika je za novi početak, transformaciju našeg života na bolje. I kao što je netko rekao kako svako veliko putovanje počinje jednim (malim) korakom tako se i ukupni životni stil sastoji od niza malih, naoko sitnih odluka koji čine ukupni mozaik zdravog&radosnog življenja.
Makronova je nastala i postoji s ciljem podsjećanja i edukacije (educare=putovati) s ciljem unošenja pozitivnih promjena u svakodnevni život.
 
Pomisao na promjene često nas plaši, opiremo se mijenjanju ustaljenih obrazaca i ono što je paradoksalno u isto vrijeme priželjkujemo neki bolji život, neka druga događanja i «nešto» što bi poput čarobnog štapića trebalo bezbolno učiniti život boljim i lakšim. No, gotovo ništa bitno za naše živote ne događa se izvan nas samih, ogromna većina onog za čim žudimo nalazi se unutar nas, «spremljena» u našu unutrašnjost poput najveće dragocjenosti koja je tako blizu pa ju često zbog toga i previđamo i zanemarujemo.
 
Kako sam pristalica praktičnog i konkretnog donosim neke, nadam se, praktične i konkretne prijedloge za jedan drugačiji životni stil:
 
1. Prvih nekoliko trenutaka nakon buđenja (1-2) minute ostanite ležati u krevetu i uživajte u protezanju, činjenici da je još jedan dan pred vama i prođite kroz sve za što mislite da vas je život podario. Te prve jutarnje sekunde prilika su da odredite «ton» cijelog dana stoga podesite svoju frekvenciju na zahvalnost&dobrotu.
 
2. Kažu da je ujutro dobro napraviti ono što vam je najvažnije: jednu stvar za koju ste uvjereni da kada napravite da će sve drugo tijekom dana biti puno lakše. Što je to za vas? Jutarnja yoga? Kratka meditacija (15-20 minuta)? Doručak? Što god da to bilo napravite tu svoju stvar odmah prije bilo čega drugog (napomena: u ovo ne spada pregledavanje mailova, čitanje vijesti na portalima, gledanje televizije i provjeravanje statusa na Facebook-u).
 
3. Doručak: nekom je to voda s malo limuna, drugom Smoothie bogat superfoods namirnicama, neki se zaklinju u miso juhu i kašu od žitarica. Moj trenutni favorit je palenta s mladim lukom i jogurtom od soje! Što god da pronađete da miluje vašu unutrašnjost i daje energiju za ostatak dana napravite i mijenjajte s vremenom…Potrebe našeg tijela se mijenjaju pa tako i doručak treba doživljavati promjene (samo neka je organsko&cjelovito).
 
4. Hodanje 3 do 5 km dnevno možda vam se čini kao teško ostvariv zadatak no poslužite se google maps-om i izračunajte uobičajene udaljenosti kojima se inače krećete pa pokušajte sastaviti ta minimum 3 km. Npr. ja izračunam gdje trebam parkirati auto tako da 0,5 km dobijem hodanja od parkinga do destinacije i obrnuto i već imam 1 km. Šetnja sa psom je još 1-2 km ili odlazak do trgovine. Pokušajte i vidjet ćete kada izračunate i držite se osnovnog plana lako održavate ovu životno važnu aktivnost.
 
5. Ne postoji osoba koja je razmišljala cijelo vrijeme «crno» pa je imala preokret u sretnije i radosnije življenje. Stoga, tražite tijekom dana male i veće stvari koje vam donose dobre osjećaje. Od čega se sve osjećate dobro? Tražite takva iskustva, razmišljanja i aktivnosti tijekom dana i vidjet ćete da donose veliku transformaciju u vaše živote.
 
6. Jako volim budistički izraz «ljubeća dobrota». Možda zato što me podsjeća na baku (nije bila budistica ?) koja je bila blaga, i trudila se govoriti dobre stvari o drugima te obraćati se (pogotovo djeci) s ljubavlju i pažnjom…To mi je stalna inspiracija da kada se obraćam drugima to bude s ljubavlju, pažnjom i uvažavanjem kako bi imala osjećaj širenja radosti i svjetlosti kroz komunikaciju i susrete.
 
7. Jedan, dva, tri…pet – broj obroka koje trebamo pojesti u danu je jako individualan, ne samo u smislu da se jedna osoba razlikuje od druge osobe. Nekada se i unutar života jedne osobe mijenjaju potrebe pa je stoga važno osluškivati organizam i prilagođavati se potrebama. Npr. meni u zadnje vrijeme najviše odgovara da uz doručak imam još jedan obrok koji je kasni ručak ili rana večera (negdje oko 16-17 sati). Između doručka i tog obroka pijem dosta tekućine i pojedem malo voća. Isto tako, nakon poslijepodnevnog obroka pijem samo čaj ili vodu i pojedem malo voća. Ovo naravno ne znači da ću se stalno tako hraniti, no trenutno vidim da mom organizmu to najviše odgovara. 
 
8. Što čitamo, slušamo, gledamo također  «hrani» našu energiju i utječe na sve nivoe našeg zdravlja i življenja. Stoga, vrijedno je uključiti «filtere» za informacije koje puštamo u svoj život. Drugima možemo pomoći samo ako smo i sami zdravi, pozitivni pa je važno tražiti takve sadržaje za čitanje, slušanje i gledanje što je moguće češće.
 
9. Život nikoga ne poštedi od izazova, no oni su uvijek prilika da kroz njih rastemo i još bolje spoznamo što je ono što želimo istinski u životu. Beskrajno analiziranje i detaljiziranje zašto se nešto dogodilo ne donosi koristi, ponekad je najbolje što možemo napraviti odmaknuti se i sagledati izazov s kojim se susrećemo iz druge perspektive. 
 
10. Prije nekoliko dana slušala sam kratko izlaganje svog supruga (Zlatko Pejić) i jako mi se svidjelo kad je rekao: ljudi su stvoreni za uživanje samo smo negdje se uz put malo zbunili i pogubili….Da, često mislimo i radimo tako da dokažemo i pokažemo kako smo vrijedni, pri tom zaboravljamo da je najvažnije relaksirati se, opustiti, uživati u svakom trenutku i djelovati onda kada se osjećamo inspirirani….Zvuči nemoguće? Svaki dan, svako jutro prilika je za novi početak. Nedostaje li vam inspiracije Makronova je tu za vas…još malo pa 30 godina…
 
 |  Ispis stranice


Tagovi:    
6.6.2019.. Kokos od A do Ž