Prevencija ozljeda u jogi
Objavljeno: 18.12.2017.
 
Tradicionalna joga vježbala se pet sati na dan, svaki dan, u toploj klimi, s ciljem osnaživanja mišića i otvaranja kukova kako bi osoba mogla provesti što više vremena u sjedećem lotus položaju meditirajući. Kako su današnje „špilje za meditaciju“ većinom uredi u kojima ljudi sjede na stolicama za kompjuterom, pokušavajući sustići rokove i gomilajući stres u tijelu (najviše u kukovima), tradicionalan pristup joga satu treba prilagodbe suvremenom čovjeku, inače može postati uzrok ozljeda mišićno-koštanog sustava.
 
Darko Milaščević je diplomirani fizioterapeut, predavač na Studiju fizioterapije Zdravstvenog veleučilišta u Zagrebu i certificirani učitelj joge s dugogodišnjim iskustvom u vođenju vinyasa joge s podlogom u poznavanju funkcioniranja tijela, anatomskih odnosa i terapijske uloge joge. Na Darkovim radionicama, naučite kako jednostavnim prilagodbama prevenirati ozljede u vježbanju joge. Radionice su namijenjene aktivnim vježbačima joge, joga studentima i joga učiteljima. 
 
Serija modula* će polaznicima dati uvid u:
  • razine prevencije ozljeda u jogi (primarna, sekundarna i tercijarna prevencija ozljeda u jogi).
  • kako u redovnom grupnom satu joge uklopiti sve tri razine prevencije bez prevelikog utjecaja na dinamiku satova.
  • asane koje su prikladne za određenu razinu prevencije vezano na individualne potrebe polaznika joge.
  • alate potrebne za osiguravanje dugoročne i sigurne osobne joga prakse.
  • načine kreiranja sigurnog a opet dovoljno dinamičnog sata za sve polaznike grupnih satova joge.
*Moduli ne osposobljavaju polaznike za individualnu terapijsku jogu nego za prevenciju ozljeda u jogi unutar grupnog sata.
 
Modul 1: Zdjelica i donja leđa - bol, uzrok, prevencija ozljeda i metode samopomoći
 
DATUM NAKNADNO!
 
Predavanje 
 
Intenzivna joga praksa, istezanje mišića vezivno tkivnih struktura bez pravilnog poravnanja i obzira prema strukturi i funkciji zdjeličnog obruča i donjih leđa, i/ili sakro-ilijakalnog zgloba, kod joga učitelja i aktivnih joga vježbača može dovesti do disfunkcije okolnog vezivnog tkiva i kroničnih poteškoća te boli i ozljeda u navedenom području. Predavanje stavlja naglasak na anatomske strukture, najčešće uzroke boli i ozljeda u području zdjelice i donjih leđa, te prevenciju nastanka ozljeda uzrokovanih aktivnom joga praksom na sve tri razine prevencije.
 
Masterclass 
 
Masterclass daje iskustvo sigurnog vinyasa flow sata u kojem se tijelo postupno priprema za ulazak u svaku od asana kroz seriju pripremnih poza, radom na dahu i asistiranju od strane joga učitelja, do ulaska u naprednije asane. Naglasak masterclassa je na odabranoj sekvenci asana ciljano odabranih za područje zdjelice i donjih leđa, te osnaživanju polaznika u metodama samopomoći i samostalnih prilagodbi unutar grupnog sata joge na tri razine prevencije ozljeda u jogi, kako bi za sebe osigurali dugovječnu, ali i zabavnu joga praksu.
 
Cijena radionice / modula: 250 kn
 
Modul 2: Donji ekstremitet; kukovi i koljena, stopala - bol, uzrok, prevencija ozljeda i metode samopomoći
 
DATUM NAKNADNO!
 
Predavanje 
 
Donji ekstremiteti su najčešće mjesto ozljeda uzrokovanih modernom joga praksom. Uzrok može ležati u čvršćoj strukturi vezivnog tkiva i manjem opsegu pokreta na donjim ekstremitetima, ili modernim načinom života obilježenim sjedenjem, uredskim poslovima i nedostatkom kretanja, što dodatno ograničava opseg pokreta u navedenom području. Moderna joga praksa može ostaviti trag na našim mišićno, vezivno-tkivnim strukturama na pozitivan ali i negativan način, što dugoročnim prenaprezanjem može dovesti do ozljede. Predavanje stavlja naglasak na anatomske strukture, najčešće uzroke boli i ozljeda u području donjih ekstremiteta, te prevenciju nastanka ozljeda uzrokovanih aktivnom joga praksom i na sve tri razine prevencije.
 
Masterclass 
 
Masterclass daje iskustvo sigurnog vinyasa flow sata u kojem se tijelo postupno priprema za ulazak u svaku od asana kroz seriju pripremnih poza, radom na dahu i asistiranju od strane joga učitelja inkorporiranih u dinamiku sata, do ulaska u naprednije asane. Naglasak masterclassa je na sekvenci stojećih asana ciljano odabranih za područje donjih ekstremiteta, te osnaživanju polaznika u metodama samopomoći i samostalnih prilagodbi unutar grupnog sata joge, kako bi za sebe osigurali dugovječnu, ali i zabavnu joga praksu, te načina prilagodbe asana na tri razine prevencije (primarna, sekundarne, tercijarna prevencija ozljeda u jogi).
 
Cijena radionice / modula: 250 kn
 
Modul 3: Rameni obruč, vratna kralježnica - bol, uzrok, prevencija ozljeda i metode samopomoći
 
subota 3.3.2018. 14 - 17 sati
 
Predavanje 
 
Područje vratne kralježnice i ramenog obruča ima veći opseg pokreta, a samim tim je i delikatnije strukture. Dugoročna praksa joge, kompresija vrata, joga inverzije kao i nekontrolirane rotacije u ovom području mogu dovesti na prevelikog naprezanja navedenih struktura i eventualno dovesti do ozljede. Predavanje stavlja naglasak na anatomske strukture, najčešće uzroke boli i ozljeda u području vratne kralježnice i ramenog obruča, te prevenciju nastanka ozljeda uzrokovanih aktivnom joga praksom i na sve tri razine prevencije.
 
Masterclass 
 
Masterclass daje iskustvo sigurnog vinyasa flow sata u kojem se tijelo postupno priprema za ulazak u svaku od asana kroz seriju pripremnih poza, radom na dahu i asistiranju od strane joga učitelja inkorporiranih u dinamiku sata, do ulaska u naprednije asane. Naglasak masterclassa je na sekvenci asana ciljano odabranih za područje vratne kralježnice i ramenog obruča, te osnaživanju polaznika u metodama samopomoći i samostalnih prilagodbi unutar grupnog sata joge te na tri razine prevencije (primarna, sekundarne, tercijarna prevencija ozljeda u jogi).
 
Cijena radionice / modula: 250 kn
 
Modul 4: Joga i mozak – kako joga djeluje na naš mozak 
 
Datum: subota 24.3. 14 - 17 h
 
Predavanje 
 
Mozak upravlja tijelom preko svoja tri „operativna sustava“ – centralni, periferni i autonomni živčani sustav. Konstantan tijek informacija iz i prema mozgu stvara veliko opterećenje na naš mozak kroz svakodnevno neprekidno funkcioniranje popularno zvano stres. Redovna joga praksa djeluje na sva tri „operativna sustava“ i dokazano može pomoći u prevenciji bolesti i stanja uzrokovanih stresom. Predavanje se temelji kako pomoću joga prakse možemo zaobići zamke koje nam naš mozak svakodnevno stvara i osigurati utjecaj joge ne samo na koštano, mišićno-vezivno tkivni sustav nego i na cjelokupno stanje organizma djelujući indirektno i centralno na naš mozak.
 
Masterclass 
 
Masterclass daje iskustvo joga sata u kojem se tijelo postupno priprema za ulazak unutra, prvo u svaku od asana kroz seriju pripremnih poza, pranayama i povlačenju osjeta kao pripremu za meditaciju. Naglasak masterclassa je na iskustvu djelovanja na autonomni živčani sustav preko kojeg indirektno djelujemo i na centralni, sekvenci asana i pranayama ciljano odabranih za pripremu za povlačenje i meditaciju, te završavanje u dubokoj relaksaciji koji skupa djeluju na tri razine prevencije (primarna, sekundarne, tercijarna prevencija ozljeda u jogi), u slučaju ovog modula prevenciji od stresa i njegovog utjecaja na mozak.
 
Cijena radionice / modula: 250 kn
 
Za svaki od modula potrebno se prijaviti na info@makronova.com ili 01/ 4847 119, najkasnije tjedan dana prije termina modula.
 
O voditelju radionica:
 
 
 
Darko Milaščević, diplomirani fizioterapeut i certificirani učitelj yoge s dugogodišnjim iskustvom u podučavanju vinyasa yoga satova baziranih na dubokom razumijevanju pokreta, anatomskih struktura i terapijske primjene yoge. Od 2006. zaposlen je na Studiju fizioterapije Zdravstvenog veleučilišta u Zagrebu kao predavač u područjima dječje neurofizioterapije, preventivne fizioterapije, tehnika facilitacije pokreta te motoričke kontrole i motoričkog  učenja. Trenutno je upisan na 3. godinu doktorskog studija neuroznanosti na Sveučilištu u Ljubljani. Njegovo iskustvo u podučavanju yoge započelo je 2004. godine nakon završetka obuke prema standardima Yoga Alliance u Nava Yoga školi u Zagrebu nakon čega pohađa brojne radionice s domaćim i međunarodnim yoga učiteljima, produbljujući svoje znanje i vještine. Uz redovne yoga satove Darko je iskusan u podučavanju anatomije yoge u okviru obuke za učitelja yoge. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  Ispis stranice


Tagovi:    
20.2.2020. #glumicapakuha
21.3.2020. Face Fitness by Mia