Kako biti i ostati prisutan
Objavljeno: 16.3.2018.
 
Postoje situacije u kojima smo odjednom sasvim prisutni. Cijela naša pažnja posvećena je trenutku i situaciji u kojima se nalazimo, osobama i predmetima kojima smo okruženi te aktivnosti kojom se bavimo. U takvoj prisutnosti, doživljavamo nešto što se naziva flow – gubimo osjećaj za vrijeme, ne razmišljamo o onome što je već bilo i nestaje briga o budućnosti te smo potpuno uronjeni u trenutak u kojemu se nalazimo. 
 
Takvih situacija u životu baš nemamo puno, zar ne?
 
Čak i kad se trudimo biti prisutni veći dio dana, to nam često ne polazi za rukom. Dok obavljamo jednu obavezu, „uleti“ još njih nekoliko, netko nas nazove kako bi nam nešto prepričao, dođe do neočekivane buke u okruženju, iz takta nas izbaci stresna situacija u prometu i sl.
 
Fokus nam konstantno skače s jedne stvari na drugu dok pokušavamo održati svjesnost u gotovo konstantnom multitaskingu.
 
A zašto bismo se uopće trebali truditi biti prisutni? 
 
Osim što je osjećaj prisutnosti (što osvijestimo čim prizovemo neki od takvih trenutaka u sjećanje) izrazito ugodan i bezbrižan, donosi i brojne blagotvorne učinke: 
 
Veća svjesnost vlastitih misli i ponašanja, bolje poznavanje svojih potreba, signala tijela te obrazaca po kojima funkcioniramo. Osjećaj unutarnjeg mira, sigurnosti i stvaranja. Jasnije viđenje odnosa s drugim ljudima i okolnosti. Jednostavnije donošenje odluka, koje proizlazi iz istinske povezanosti sa sobom te veća efikasnost u svemu što radimo.
 
Budući da se većina nas ne osjeća često sasvim prisutno, težnja je da u životu budemo prisutni što više možemo. Jer prisutnost čini život kvalitetnijim. Daje nam dubinu i prostor u kojemu osjećamo da život zaista živimo, umjesto dojma da život samo prolazi pored nas.
 
Prisutnost je stvar vježbe i prakse, a kapacitet za nju možemo polako graditi svaki dan.
 
Dobro je početi s osvještavanjem situacija u kojima se osjećamo prisutno, a koje su uglavnom drugačije kod svakoga od nas. 
 
Često je to nešto što nam pričinjava užitak (npr. kuhanje, čitanje, pisanje, slušanje glazbe), što zahtijeva našu pažnju i oprez u potpunosti (npr. pješačenje po grbavoj površini, šivanje, slušanje nekih važnih informacija) i/ili pak ono što nam je sasvim novo, pa time i nepoznato (npr. putovanje na neko novo mjesto, učenje nove vještine, suočavanje s problemom koji do sad još nismo susreli).  Ukratko, to su situacije u kojima želimo ili nas same po sebi "tjeraju" da budemo potpuno uključeni u njih za vlastitu dobrobit, gušt, razvoj i sl.
 
Nakon što postanemo svjesni situacija koje nas približavaju osjećaju prisutnosti, taj osjećaj lakše možemo kreirati i u onim situacijama u kojima često nismo prisutni. Korak po korak, praktičnim vježbama prisutnosti, postajemo prisutni i kad samo hodamo po ulici, obavljamo rutinske svakodnevne zadatke, u svakodnevnoj komunikaciji i kad se nalazimo okruženi ljudima te na kraju dana - za velik postotak dana znamo točno gdje smo bili, što smo radili i najvažnije - kako smo se osjećali i što smo razmišljali u pojedinim situacijama.
 
Tako prisutnost postaje sve više zastupljena u našoj svakodnevici, a mi postajemo zadovoljniji, produktivniji i pod manjim utjecajem stresa. 
 
Neki od načina povećanja prisutnosti su:
  • usmjerenost na dah, kojom god aktivnosti se bavili
  • osvještavanje kontakta s okolinom - taktilnih, mirisnih, vizualnih i zvučnih podražaja
  • promatranje svojih misli kako se vrte bez interpretacije
  • svjesno jedenje s fokusom na žvakanje svakog zalogaja
  • slušanje ljudi u komunikaciji bez automatskog nadovezivanja i komentiranja izrečenog
  • kratke meditacije do 30 minuta (statične ili u pokretu)
  • vođenje dnevnika dojmova u koji možemo napisati po nekoliko natuknica svaki dan

.....i još mnogo drugih. 

Neke od njih možete naučiti na fantastičnom jednodnevnom seminaru Zlatka Pejića Vještina prisutnosti koji se održava u nedjelju 25.3. (9 - 16.30 h). Na seminaru "bildamo" osjećaj prisutnosti i savladavamo praktične vježbice koje svakodnevnom primjenom značajno povećavaju našu svjesnost i prisutnost. 

Cijena seminara je 750 kn, a prijaviti se možete na info@makronova.com ili 01/ 4847 119.

 

Prijava na seminar 

 
 |  Ispis stranice


Tagovi:    
20.2.2020. #glumicapakuha
21.3.2020. Face Fitness by Mia