Razgovor o pomnosti
Objavljeno: 20.9.2018.

Razgovor o pomnosti s učiteljem budističke meditacije Mihajlom Pažaninom

srijeda, 26.9. u 19 sati
Makronova, Ilica 11/1 Zagreb
Ulaznica: 20 kn
 
 
Što je zapravo mindfulness, sustav vježbanja meditacije koji je u proteklih desetak godina postao mega popularan trend prepoznat u cijelom svijetu kao učinkovita self-help metoda?
 
Iako se na Zapadu često koristi upravo u tu svrhu, pomnost ili mindfulness nije tek alat za smanjenje stresa i metoda koja će nas učiniti „boljim, ljepšim i uspješnijim". O čemu se stvarno radi Mihajlo Pažanin piše u opuštenoj razgovornoj formi u svojoj novoj knjizi “Razgovori o pomnosti”, koja je i povod druženju u srijedu, 26.9. u Makronovi.  
 
Prije 20-ak godina, kao diplomirani novinar, Mihajlo Pažanin krenuo je u potragu za izvorima budizma koji ga je godinama intrigirao. Putovanje na kojem je upoznao svoje buduće učitelje odvelo ga je u Tajvan, Okinawu i zemlje Himalaje, promijenivši mu životni put. Danas je jedan od vodećih učitelja budističke meditacije u regiji, a zbog njegovog rada Hrvatska je postala svjetski priznati centar tibetanskog budizma. 
 
Osnivač je budističkog društva Shechen, koje već niz godina organizira sustavni studij teorije i prakse drevnih tibetanskih učenja kakva se do današnjeg dana obično podučavaju samo u osami himalajskih budističkih samostana.
 
Od prije nekoliko godina u okviru škole ISOD pokrenuo je program Izvorne pomnosti, studija meditacije koji je izazvao golem interes polaznika kako u Hrvatskoj tako i u drugim zemljama regije. Kroz njega, kako kaže, podučava praktične metode uvježbavanja uma na način prilagođen novim vremenima.
 
Moj jedini cilj jest pridonijeti svijetu tako da ljudi, upoznavanjem sebe, shvate koliki potencijal imaju i koliko im se život može radikalno promijeniti nabolje kad odluče potražiti odgovore unutra – u sebi samima. To je više nego dovoljno. – Mihajlo Pažanin
 
Sve o tome kako je Zapad 'otkrio' mindfulness, koji su ciljevi pomnosti, kako meditirati, o tibetanskom budizmu i o novoj knjizi, saznaj  više u razgovoru s Mihajlom Pažaninom.
 
O predavaču:
 
Mihajlo Pažanin osnivač je i voditelj Budističkog Društva Shechen u Hrvatskoj. Tijekom proteklih tridesetak godina Mihajlo je sustavno primao i prakticirao meditacijska učenja svih glavnih tibetskih škola. Među njegove glavne učitelje ubrajaju se Luding Khen Rinpoche, Rabjam Rinpoche, Dilgo Khyentse Rinpoche II, Dzongsar Khyentse Rinpoche, Garchen Rinpoche i Chiwang Tulku. S dozvolom svojih učitelja već dva desetljeća vodi brojne studijske grupe i meditacijske radionice ukorijenjene u teorijskoj i praktičnoj podlozi tibetskog budizma.  Autor je Knjiga “Skrivene poruke tibetskog budizma” i “Razgovori o pomnosti”. 
 
 |  Ispis stranice


Tagovi:    
21.3.2020. Face Fitness by Mia
2.4.2020. Brza veganska jela
5.4.2020. Skolioza i shiatsu