Planetopija s ponosom najavljuje skori dolazak mistične poeme "Jezik ptica" Faridudina Atara - kapitalnog djela perzijske i sufijske poezije iz 12. stoljeća, po prvi puta na hrvatskom jeziku u maestralnom prijevodu Sande Hržić i svesrdnu pomoć Darka Rundeka. 
 
Ujedno te pozivamo da se pridružiš večeri inspiracije u srijedu, 29. svibnja u 19 sati, posvećenoj Atarovoj mističnoj poemi, kroz koju će te voditi Sanda i Darko -  uz glazbu i projekcije perzijskih minijatura te goste iznenađenja.  
 
Ulaznice po cijeni od 20 kn mogu se kupiti u knjižari Planetopija, Ilica 68 ili neposredno prije događanja u Makronovi. Zbog ograničenog broja mjesta, osiguraj svoju ulaznicu na vrijeme.
 
Faridudin Atar, mistički pjesnik iz 12. stoljeća, smatra se, uz Dželaludina Rumija, najvećim sufijskim pjesnikom perzijskoga kulturnog kruga. U svojoj poemi Jezik ptica (Mantik uttajr) donosi pripovijest o potrazi za Apsolutom, alegorijsku priču o jatu ptica koje su krenule tražiti svog tajanstvenog kralja Simurga. Na tom putu ptice prolaze bezbrojna iskušenja i simboličnih sedam pustopoljina, na kojima moraju žrtvovati po jedan vid svoje osobnosti, prije nego što potpuno napuste sebe, što je nužno da dosegnu svoj cilj. Tek trideset ptica dospijeva na vrh mistične planine Kaf, gdje ih prima ptičji kralj Simurg (u prijevodu s perzijskog: “trideset ptica”).
 
Faridudin Attar jedan je od najvećih sufijskih mističnih pisaca i mislioca. Iza sebe je ostavio više od dvjesto tisuća stihova i nešto proze, a Jezik ptica smatra se vrhuncem njegove misli. 
 |  Ispis stranice


Tagovi:    
21.3.2020. Face Fitness by Mia
2.4.2020. Brza veganska jela
5.4.2020. Skolioza i shiatsu