LJUBAV (PREMA SEBI) U DOBA KORONE
Objavljeno: 23.3.2020.

LJUBAV (PREMA SEBI) U DOBA KORONE

...ili kako živjeti u doba krize...

Svi smo zajedno u ovoj situaciji. Kad kažem svi – doslovno se to odnosi na cijeli svijet.
Meni osobno to pomaže da lakše prihvatim sve što se događa. Iako je s jedne strane zastrašujuć, osjećaj ne samo da nisam sama, nego je cijelo čovječanstvo uključeno, daje izvjestan osjećaj olakšanja.

Iako smo svi u tome, ne reagiramo jednako - ako se međusobno usporedimo, pa i ako sami sebe promatramo od dana do dana. Vjerojatno se klackamo na velikoj klackalici na kojoj su s jedne strane povjerenje, optimizam, nada, staloženost, odvažnost a na drugoj pesimizam, strah, anksioznost, nemir, briga. Obje strane klackalice su autentične, realistične, i životne, a ono kako smo psihički „skrojeni“ odredit će u kojoj mjeri će klackalica biti "na našoj strani", strani optimizma i proaktivnosti.

Nalazimo se u kriznoj situaciji koja je došla izvana, iznenada, ne možemo ju kontrolirati i ne možemo baš utjecati na njen tijek i trajanje (osim posredno poštujući propisane mjere zaštite), i uslijed toga možemo razviti osjećaj gubitka kontrole – zvuči kao loša vijest, jel' da?
No, baš kao i u izreci, postoji i dobra vijest - možemo utjecati na svoje stanje i svoju reakciju na situaciju u kojoj se nalazimo, pa tako i na ovu. Vraćanje na sebe, na ono što mogu učiniti, na što mogu utjecati, na osobnu odgovornost za vlastito stanje – daje onaj uteg koji će prevagnuti klackalicu "na moju stranu“.

Tu mi riječ odgovornost iz engleskog jezika daje odličnu sliku. Responsibility (odgovornost) se sastoji od dvije riječi: response (odgovor) i ability (sposobnost). Znači, moja odgovornost je sačinjena ili odražava moju sposobnost da odgovorim (na situaciju u kojoj se nalazim). Kao takva (jedino) je u mojim rukama i prihvaćam ju kao vještinu koju mogu naučiti ili dodatno razviti i učvrstiti. Kad polazim iz te pozicije cijela situacija dobiva novu dimenziju, dolazim u aktivnu ulogu i počinjem razmišljati i djelovati kreativno i proaktivno.

Neovisno o tome koliko teškom doživljavamo situaciju u kojoj smo se našli važno je krenuti od osnovnih stvari, od baze, od jednostavnosti, od osnovnih ljudskih vrijednosti.

U pokušaju da pomognem samoj sebi, složila sam svojevrsni „manual“, uputstva za upotrebu za ovu situaciju, pa sam ih slobodna podijeliti i s vama.

Prehrana i kuhanje

Osim što je važno očuvati vitalnosti i imunitet, važno je očuvati i psihičku stabilnost i tu nam podršku daje prehrana koja je:
- od cjelovitih namirnica – izvorne su kako ih je priroda ponudila, s energetskom i nutritivnom vrijednošću koje naš organizam može najbolje i najlakše iskoristiti, i daju nam stabilnu razinu energije
- od ekoloških namirnica – koje daju dodatnu vrijednost cjelovitim namirnicama, a izbjegli smo izlaganje nepovoljnom utjecaju GMO-a, pesticida i drugih kemikalija koje nam narušavaju ukupno zdravlje
- raznolika – važno je da koristimo svo bogatstvo namirnica iz prirode koje nam daju žitarice, mahunarke, povrće, sjemenke, alge, voće…

Ovakva prehrana osigurat će nam potrebnu energiju, vitalnost i stabilnost. Naš mozak kao upravljač našeg organizma i mentalnog funkcioniranja treba dobro „gorivo“ i stabilnu razinu energije. Da bi dobro radio i držao nas u ravnoteži na svim razinama - treba ravnotežu, a ne velike skokove (koji su posljedica prehrane rafiniranim proizvodima, posebno bogate jednostavnim šećerima i aditivima, nedovoljnom raznolikošću i sll.

Preporuka - Osiguraj si web dostavu iz bio&bio

Kuhanje je odlična aktivnost za uzemljenje i pomnost! To je upravo ono što nam sada treba.
Pomnost (ili ako više volite – mindfulness) nas drži u sadašnjem trenutku, vraća nas k sebi i daje nam podlogu za onu, ranije spomenutu, sposobnost da odgovorimo na situaciju.
Kuhanje nas stavlja u aktivnu ulogu i u kuhanju definitivno imamo kontrolu (od namirnica koje smo izabrali do same aktivnosti).


Ako i kada ne stignete kuhati moja je preporuka i najbolji izbor je ponuda Zrno bio bistroa koju od nedavno možete naći na Woltu. 

Fizička aktivnost

Iako mjere odgovorne zaštite donose i dosta ograničenja, i dalje imamo dovoljno mogućnosti da se krećemo uvažavajući ih.

Evo nekoliko ideja:
- Šetnja – jednostavna šetnja malo jačim tempom potaknut će cirkulaciju, razbistriti misli i opustiti nas. 
Kod boravka vani pratite preporuke zaštite i poštujte razmak od 2 metra, ne grupirajte se. Ako radite priliku za šetnju kombinirajte s odlaskom na posao ili povratkom s posla, odlaskom u trgovinu ili ljekarnu ili šetanjem ljubimca.

- Boravak u prirodi općenito – posebno u planinama i šumi zbog povoljnog izlaganja negativnim ionima koji omogućuju dotok kisika u krv
I ovdje - k
od boravka vani pratite preporuke zaštite i poštujte razmak od 2 metra, i ne krećite se u grupi. 

- Joga, tai chi, qi gong, aikido, vježbe pet tibetamaca ili neki drugi cjeloviti oblik vježbanja koji kroz fizičku aktivnost obuhvaća povoljan utjecaj i na emocionalnu i mentalnu stabilnost

- Jednostavne vježbe istezanja (obuhvaćene su već i u gornjem prijedlogu) – stresne situacije u nama imaju tendenciju stezanja i grčenja, tako da protutežu možemo postići i jednostavnim istezanjem

- Ples – vrlo jednostavno, prepustite se da vas ritam vodi, nitko od vas ne očekuje plesnu koreografiju i precizne korake; iako se i u to možete upustiti ako vam je blisko. Na kraju krajeva u vlastitom ste domu i nitko vas ne gleda, a ukućane pozovite da vam se pridruže!
Ples dokazano povoljno djeluje na naše psihičko i fizičko zdravlje – od zdravlja kardiovaskularnog sustava i boljeg kognitivnog funkcioniranja do ublažavanja posljedica stresa, smanjenja intenziteta depresivnih stanja do povećanja ukupne stabilnosti i zdravlja

- Plivanje (za hrabrije i s dolaskom toplog vremena) – doživljaj bestežinskog stanja u moru definitivno opušta i „skida“ težinu i opterećenje

Prijedlozi za on-line programe:
Gaia Live On-line joga satovi
Ples 5 ritmova

Disanje i meditacija

Dovoljno je da samo usmjerite pažnju na vlastiti dah i pratite ga kroz nekoliko udaha i izdaha već ste napravili prvi korak u uspostavljanju kontakta sa sobom. Sljedeće može biti jednostavno produbljivanje daha, i na kraju ponovni povratak samo na praćenje daha.

Osvještavanje vlastitog daha prvi je korak da se smirimo ako nas obuzme briga i uznemirenost.
Ako ste prošli Makronovin seminar Umijeće disanja, potražite svoju skriptu – u njoj ćete se prisjetiti nekoliko protokola disanja koji vam u ovom trenutku mogu posebno koristiti.
Ako želiš bolje upoznati kako disati moja je preporuka
knjiga Kako disati 

Koncentrirano i opušteno disanje već je oblik meditacije. No, možete i dalje istraživati i pronaći koji vam način meditacije najviše odgovara. Za mene, vođene meditacije dobar su izbor jer nas na blag način vode u procesu meditacije, i mnogo je lakše odvratiti misli uz kvalitetno vodstvo nego umiriti misli bez da svojem umu ponudimo novi (kvalitetniji) sadržaj.

Prijedlozi i inspiracija...

- Meditacije dr. Joa Dispenze

- Uključite se i u tzv. globalne meditacije koje su grupna podrška – moja su preporuka meditacije u organizaciji Petre Brzović 

Socijalni život

Zahvaljujući suvremenim načinima komuniciranja, iako smo u ovom vremenu više fizički izolirani, ne moramo biti i potpuno socijalno izolirani. U razgovorima s kolegama psiholozima, složili smo se da se u preporukama zaštite zapravo neadekvatno koristi pojam socijalna izolacija, a zapravo se radi o tome da poštujemo preporučenu fizičku distancu.
Stoga, pratite preporuke za fizičku distancu, ali zadržite socijalnu povezanost, jer je jako važna za naše psihičko zdravlje!

Vrlo je jednostavno:

- Nazovite češće svoje prijatelje i članove obitelji da čujete kako su, i da oni vas saslušaju kako ste vi.

- Napravite svoju grupu na WhatsAppu, Viberu, Messengeru s bliskim ljudima kako biste bili u kontaktu i jedni druge podržavali. U takvim grupama često se dijele šaljivi sadržaji, a humor je bitan dio u održavanju zdravlja.

- Napravite grupu podrške ili tematsku grupu na Facebooku u kojoj možete odabrati kakav sadržaj želite da članovi grupe dijele. Osobno sam napravila grupu koja se zove „Hard times require furious dancing“ u kojoj sam okupila sebi drage ljude koje poznam, s kojima me spojila glazba i ples. Zamislila sam ju kao manju grupu od 40-ak članova, a u nekoliko dana je narasla na 100-njak ljudi među kojima su prijatelji mojih prijatelja. Predivna je povezanost koju osjećam kad dijelimo glazbu koja nas dodiruje i podržava.

- Ukoliko niste u rizičnoj skupini i nema sumnje da ste nositelj virusa – uz postupke zaštite, uključite se u neku volontersku humanitarnu aktivnost za pomoć potrebitima, a uvijek možete pomoći nekome od kolega i prijatelja koji rade i „grcaju“ od posla.

Emocije i psihičko zdravlje

Naše su emocije još jedna domena našeg života koja je u našim rukama. Mi odlučujemo da li će se trenutna briga i strah pretvoriti u duboko stanje, ili ostati reakcija na trenutnu situaciju.
Svjesno možemo njegovati emocije koje će donijeti dobro i nama i ljudima oko nas.

Meni se sljedećih 5 čini najvažnijima u ovom trenutku – krenite prvo od sebe, a onda isti model primijenite i na druge ljude. Vaš je prvenstveni zadatak da se pobrinete za sebe kako bi se mogli pobrinuti za svoje bližnje i ljude koji te okružuju.

U vrijeme krize njegujte posebno...
Blagost – Imenujte stres i okolnosti koje ga izazivaju u ovoj situaciji (nisu iste za sve nas, i u tome se razlikujemo), i budite blagi prema sebi u tome kako ga doživljavate i u očekivanjima od sebe kako da se sa situacijom nosite.

Brižnost – budite pažljivi i osjetljivi za vlastite potrebe, i potrebe drugih. Pitajte umjesto da zaključujete i podrazumijevate.

Razumijevanje – budite prisutni u trenutku i promatrajte što se događa, kako se osjećate i pokušajte razumjeti razloge i okolnosti. Promatrajte, ne prosuđujte.

Empatija – Vrlina koja nam je neophodna kako bismo opstali, i dalje napredovali i razvijali se. Ako smo ju zaboravili ili zapostavili, sada je idealno vrijeme da ju oživimo. I, lijek je za nas same i ljude oko nas.

Zahvalnost – i u najtežim situacijama i krizama možemo (i trebamo) naći razloga za zahvalnost. Zahvalnost je ta koja nam „drži glavu iznad vode“, pomaže da preživimo (fizički i psihički). Često kažemo kako u kriznim situacijama osvijestimo što je zapravo važno ili što je najvažnije. U tome leži i prvi korak ka zahvalnosti.

 

Preporuke za čitanje:
Prva pomoć za emocije (Guy Winch)
Empatija (Roman Krznarić)
O
 samopouzdanju (Charles Pepin)

Što još možete činiti…
- Vratite se (zapostavljenim) hobijima – iako su uvijek važni kao protuteža užurbanom ritmu i povratak sebi, sada su više nego neophodni.  

- Pišite – zapisujte kako se osjećate, o čemu razmišljate, što otkrivate o sebi u ovoj situaciji, kako vidite sebe, koji je vaš „savršeni“ scenarij nakon što ova situacija završi, što ste zamijetili o drugim ljudima (ne prosuđujte, samo zamjećujte), …

- Pjevajte vedre pjesme – ovo nije moja originalna ideja, o njoj Makronovin makrobiotički savjetnik Zlatko Pejić govori godinama u svojim preporukama o zdravlju. Nismo ga možda dovoljno shvaćali ozbiljno jer „ne znamo pjevati“, no oni koji su se odvažili pustiti glas, mogu svjedočiti o tome koliko pjevanje vedrih pjesama mijenja našu energiju i raspoloženje. Možete pjevati i zajedno s nekim, preko telefona :-)

- Vodite dnevnik zahvalnosti – na kraju svakog dana odvojite nekoliko trenutaka i prisjetite se najmanje 7 stvari na kojima ste zahvalni. Maksimalan broj nije određen, a što ih je više, to ćete se bolje osjećati i ujedno osvijestiti i koliko je toga u danu na što možete utjecati. Vježbe zahvalnosti su postale sastavni dio suvremenog tretmana depresije!

- Činite sve ono što vam donosi osjećaj ugode i sigurnosti – sami nađite najmanje 5 aktivnosti.
Namjerno ne nudim prijedloge, važno je da sami sudjelujete u pronalaženju ideja!

- Igrajte se – tu su vam djeca i mlađi članovi obitelji važna inspiracija. Ili, kućni ljubimci. Slušajte, promatrajte i pratite njih. Osim toga, pronađite društvene igre, izmislite neke nove igre, improvizirajte. Osim zabave i lakoće, potiče kreativno razmišljanje i pronalaženje rješenja.

 

Važno za kraj!
- Budite dobro informirani i pritom birajte kvalitetne i pouzdane izvore informacija – izvorne službene informacije te informacije i komentare znanstvenika. Ograničite praćenje novosti na samo nekoliko puta dnevno – npr. u vrijeme kada je službena press konferencija Kriznog stožera.

- Ukoliko vaš osjećaj straha, neizvjesnosti, brige, i sl. traje dugo, ne možete se s njime nositi sami ili uz pomoć preporuka koje su vam na raspolaganju – zatražite stručnu psihološku pomoć!
To je odraz hrabrosti i odlučnosti i dio preuzimanja odgovornosti za svoje stanje i zdravlje!

Dodatni korisni članci:

- O panici

Kriza, neizvjesnost i humanost 

- Kako pružiti podršku djeci u periodu zdravstvene krize


Tekst napisala Tamara Dabić Kempf, psihologinja i ravnateljica Makronove.
I sama se nađem na početku spomenutoj klackalici, i srećom za sada je "na mojoj strani". Sve što sam naučila kroz rad i programe u Makronovi, kroz psihologiju i rad s ljudima, i kroz životno iskustvo pomaže mi da u ovoj situaciji budem pažljiva i bolja prema sebi, a onda i prema drugima. Nastojim da bude tako :-)
Inspirira me ljudska kreativnost u kriznim vremenima. Zahvalna sam da postoje brojni ljudi koji rade sjajne stvari koje nam mogu biti dodatna podrška i na koje sam vas uputila u preporukama i prijedlozima ovog članka. I, imam povjerenje (u život i izvor) da će na kraju sve biti u redu.

 


 


 

 

 

 |  Ispis stranice


Tagovi:    
15.5.2021. FACE FITNESS BY MIA
30.6.2021. RAW ZA LJETNI FLOW