Zablistaj ovog proljeća
Objavljeno: 20.4.2021.

 

 

ZABLISTAJ OVOG PROLJEĆA

Jadranka Boban Pejić

 

Svi pričaju o meditaciji?


Privlači te, a istodobno i malo plaši? Meditacija nije ništa mistično niti komplicirano. Iako postoje različite definicije i tehnike, jedna je univerzalna istina: meditacija mijenja život nabolje i stoga je šteta ne odvojiti malo vremena (svakodnevno) za nju. I neka ti ne smeta što je trenutačno u trendu i što nisi od onih koji slijede trendove. Bitno je da je učinkovita te da već dugo nije „ono što rade stari, čudni hipiji“.

 


Nemaš vremena?
 

Ne stižeš li obavljati sve svoje obveze, kasniš li često, juriš li svakodnevno? Meditacija je upravo za tebe! I, što je najbolje, ne treba ti nikakva oprema i ne košta ništa. Zašto onda ne bi pokušala/o? Već je dokazano da meditacija smanjuje stres, tjeskobu te depresiju, a nema kontraindikacija poput lijekova koji se primjenjuju za navedene izazove s mentalnim zdravljem.
 


Kako početi?
 

Najbolje ujutro, dok je još mir. Pronađi mirno mjesto u stanu gdje se možeš povući na 15-20 minuta. Umjesto da odmah pregledavaš mailove, poruke, vijesti i sl., dan započni na drugačiji i bolji način. Neki vole meditirati uz glazbu, drugi u tišini, postoje i aplikacije koje ti mogu pomoći, no ipak je najbolje ono najjednostavnije. Naravno, stišaj ili isključi moguće distrakcije (mobitel, telefon, kompjutor itd.). I nemoj se opterećivati idejom da ti je za meditaciju potrebna apsolutna tišina jer to ne postoji. Najbolje je zatvoriti oči i za početak pratiti disanje, bez napora – udisaj i izdisaj. Neka disanje bude normalno bez namjere da ga produbljuješ i sl.Što s mislima koje dolaze?
 

Vjerovanje da meditacija znači „prazan“ ili zaustavljen um jedna je od uobičajenih zabluda. Nadalje, također vjerujem da ako to ne uspijemo postići, meditacija nije uspješna. Ali nemoguće je potpuno isprazniti um od misli, no moguće je umiriti ga i to je već puno i dovoljno. Prirodno je, pogotovo u početku, da nam dolaze različite misli. Na nama je da ih prihvatimo i samo ponovno osvijestimo disanje, odnosno pratimo vlastiti dah.

 


Koliko je dovoljno?
 

Počni s 5 minuta, nakon tri do pet puta produlji na 10 minuta pa nakon nekoliko dana na 15-20 minuta. To je sasvim dovoljno da se osjećaš osvježeno, osnaženo i pozitivno za nastavak dana. Ako ti godi meditirati i dulje od toga, ovisi o tebi, no imaj na umu da nam meditacija služi da se uskladimo sami sa sobom, a ne da bježimo u nju od svakodnevice. Meditirati možeš i u šetnji te u bilo kojoj drugoj situaciji u kojoj ti trebaju smirenje i odmak.

 


Kako meditacija mijenja tvoj organizam
 

  1. Mozak pri meditaciji otpušta „sretne“ kemikalije - serotonin, dopamin i endorfine - koji su povezane s dobrim raspoloženjem.
  2. Svakodnevno meditiranje od 20-ak minuta regulira krvni tlak.
  3. Meditiranje utječe na centar za bol u mozgu. Jedna je studija pokazala da smanjuje doživljaj boli za 40%.
  4. Meditiranje smanjuje upale uzrokovane stresom kod npr. astme, artritisa itd.
  5. Meditiranje pomaže uspostavu redovite probave (kad smo opušteni, aktivira se parasimpatički sustav koji pomaže tijek probave).
 |  Ispis stranice


Tagovi:    
11.3.2023. FACE FITNESS BY MIA
18.3.2023. UMIJEĆE DISANJA