KOLIKO JE RAZNOLIKA I SEZONALNA NAŠA PREHRANA UOPĆE?
 
Vani je prava zima, minusi su debeli, a na društvenim nam mrežama iskaču slike uvjetno zdravih fitness obroka sa svježim rajčicama, paprikama i tikvicama. Ne možemo a da se na takve slike ne upitamo gdje je tu sezonalnost i biranje namirnica prema dobu godine, umjesto dostupnosti u trgovačkom centru.
 
Mnogi od nas imamo sreću da smo odrasli u obiteljima gdje je barem jedan od roditelja ili baka i djedova sa sela, i da smo imali priliku zakoračiti u vrtove, na tavane i špajze u različitim godišnjim dobima. Mogli smo tako vidjeti koje namirnice kada dozrijevaju, kada im je berba, a koje se i kako skladište da bi nam služile u doba kada vrt zimi miruje.
 
Kako bismo očuvali svoju energiju i vitalnost, podržali imunitet i zdravlje, važno je znati sezonski birati i pripremati svoje obroke. Na različitim temperaturama nećemo niti jednako sjeći, niti začinjavati niti termički obrađivati čak niti istu namirnicu.
Predlažemo da idući put kad si u nabavci razmisliš, što bi i kako skuhala tvoja baka, a mi ti donosimo neke ideje, kojima ćeš učiniti svoje zimske obroke kreativnijima i primjerenima stvarnoj sezoni.
 
 • Upali pećnicu! Sirove obroke ostavi za toplije doba godine, a izvana i iznutra se ugrij dugo obrađivanim korjenastim i glavičastim povrćem. Bundeve, luk, cikla, prokulice, svo ovo povrćedaje nam predivne juhe, priloge, namaze, umake.
   
 • Fermentirano! Rajčicu ostavi za vrijeme kada ju možeš ubrati u vrtu, a sada posegni za ukiseljenim zeljem, čičokom, krastavcima, diklom, daikonom, repom, ... izbor je velik!
   
 • Eksperimentiraj s okusima! Umjesto banane, u svoj smoothie ubaci skuhani pire od kruške ili jabuke, a podlogu za mouse napravi od pirea od batata ili bundeve umjesto avokada.
   
 • Neka je šareno! Tikvice i paprike su jednostavne u woku, ali možeš ih zamijeniti mrkvom, listovima kelja, korjenom čička, i idalje uživati u eksploziji okusa i boja.
   
 • Začini! Zima je odlično doba za pojačati začine. Kurkuma, đumbir, tamno ulje od sezama oplemenit će okus tvojh jela i zagrijati tvoju probavnu vatru.
 |  Ispis stranice


Tagovi:    
11.3.2023. FACE FITNESS BY MIA
18.3.2023. UMIJEĆE DISANJA