MAKROBIOTIKA je vještina i umijeće zdravlja i dugovječnosti. Kao prirodan i cjelovit sustav koji podrazumijeva međusobnu vezu i djelovanje prehrane, životnog stila i okoliša, makrobiotika predstavlja sveobuhvatan i učinkovit pristup ka postizanju i održavanju fizičkog, mentalnog i duhovnog zdravlja.

Za razliku od uvriježenog mišljenja, makrobiotika nije samo „dijeta“ ili tip prehrane, ili nešto što prakticiraju oni koji imaju rak. Makrobiotika je cjelovit i prirodan životni stil, koji se ne odnosi samo na prehranu, već na sve aspekte našeg življenja. Prehrambena komponenta makrobiotičkog pristupa zasniva se na tradicionalnim obrascima, naglašavajući upotrebu cjelovitih i organski uzgojenih žitarica i mahunarki, povrća, algi, sjemenki i voća. Do sada su mnoge znanstvene institucije dokazale dobrobiti prehrane prema makrobiotičkim načelima. Tisuće ljudi primijenili su makrobiotička načela kako bi podržali svoje zdravlje ili riješili zdravstvene probleme.

Drugi aspekti makrobiotike odnose se na brigu o tijelu, fizičku aktivnost i općenito pogled na svijet. U svrhu postizanja fizičke, duhovne i mentalne ravnoteže, makrobiotički učitelji podučavaju mnogim izuzetno korisnim vještinama poput masaže stopala, orijentalne dijagnoze, tehnika disanja, feng shuija, upravljanje stresom i drugi.

Makrobiotički pristup podrazumijeva življenje u skladu s prirodom jer je čovjek njen sastavni dio, te stoga prati njene cikluse i stalne promjene i ne čini ništa što bi narušilo njezinu ravnotežu. Upravo zato mi u Makronovi svoje djelovanje temeljimo na načelu osobne ekologije, koje podrazumijeva ovaj suživot.

Makrobiotika je umijeće koje nudi niz korisnih znanja i vještina koje usvajamo kako bismo:

  • postigli dobro zdravlje i mentalnu jasnoću
  • stvorili duševni mir i obnovili tijelo
  • poboljšali sportske rezultate
  • zadržali osobni mir, sreću i radost te unaprijedili odnose s drugima.

Kao i svako drugo umijeće, načela makrobiotike se najbolje i najlakše uče uz stručno vodstvo iskusnih učitelja. Kako je svako ljudsko biće ima svoj osobitu konstituciju i stanje u kojem se nalazi, te okoliš i vanjske čimbenike koje utječu na život, važan je individualan pristup – stručan makrobiotički savjetnik dat će vam najbolje individualne preporuke.
 

Bit makrobiotike vrlo je jednostavna – kada razumijete osnovna načela i naučite ih svakodnevno primjenjivati, otvorit ćete vrata velikog života!

Makrobiotika je najpoznatija po svojim prehrambenim načelima, a Jadranka Boban Pejić vodi vas na kratko i inspirativno putovanje svijetom makrobiotičke prehrane nakon kojega ćete poželjeti znati više. 
1 
18.5.2024. OBNAVLJANJE