Početak Skip Navigation Links > Ja i okoliš

Ljeti se pojačano znojimo te više koristimo deodorante i antiperspirante. Pritom često nismo svjesni što zapravo koristimo ni kako ti proizvodi djeluju.

O razlici između prirodne i klasične kozmetike s Draganom Klarić, stručnjakinjom za prirodnu kozmetiku, za Vjesnik je razgovarala Nataša Gajski, a mi vam intervju donosimo u cijelosti.
 

 

Sve se više govori o štetnim sastojcima u kozmetici i svakim je danom sve veća osviještenost kupaca koji posvećuju pažnju čitanju deklaracija na proizvodima.

Štetni sastojci dugoročno djeluju i na vaše zdravlje pa kako bismo vam barem malo pomogli prepoznati ih, navodimo neke od najvažnijih.

Ovaj popis svakako ponesite u kupovinu.

Dan planeta Zemlje 2009.
Objavljeno: 20.4.2009.

U srijedu 22.4. je Dan planeta Zemlje koji se u Hrvatskoj počeo obilježavati 1990. godine na inicijativu Društva za unaprjeđenje kvalitete življenja, iz kojega je nastala i Makronova.

Zato iz godine u godinu na ovaj dan podsjećamo na naš pristup osobne ekologije, važnost osobnog izbora i povezanost nas, pojedinaca, s prirodom čiji smo dio. Naš je moto pri tome: Zdrav pojedinac je preduvjet zdravog okoliša!.

Ove godine vas pozivamo da zazelenite naše drvo te da dođete na projekciju filma Samsara.

A kako perete svoj dom?
Objavljeno: 24.3.2008.

A kako perete svoj dom?

Redovno čišćenje doma treba biti i prilika za malu inventuru onoga što koristimo kako bismo ga održali čistim. Mnoga kućanstva, naime, sadrže ogromne količine toksičnih tvari koje su veoma rizične i za naše zdravlje i za naš planet. 

Jeste li znali da su toksične kemikalije koje se nalaze u kućanstvu tri puta češći uzrok degenerativnih oboljenja nego zagađenje zraka? Posljednjih desetljeća utjecaj sintetičkih kemikalija prepoznaje se kao sve veći problem, ponajviše zbog nesposobnosti da se pravodobno predvide i razumiju utjecaji koje one imaju na prirodu i čovjekovo zdravlje - direktne posljedice često nisu odmah vidljive (sjetite se priče o ozonu od prije 30 godina) ...više

Genetski modificirane laži
Objavljeno: 24.3.2008.

Genetski modificirane laži - intervju s Jeffreyjem Smithom

Što genetski modificirano sjeme ima s demokracijom? Sve! Pogotovo kad se bez vlastitoga znanja postanemo dijelom eksperimenta koji uključuje tehnologiju s nepoznatim i možda katastrofalnim posljedicama.

 

Časopis Vizionar objavio je intervju s Jeffreyjem M. Smithom, autorom knjige Sjeme obmanje, iz emisije Na rubu znanosti, a u Makronovi je s njim razgovarao Krešimir Mišak.

Saznajte tko i zašto nas obmanjuje te što jedan od svjetski poznatih aktivista misli o vladama, korporacijama, znanosti i... što zapravo podrazumijeva GMO.

...više

A kako perete sebe?
Objavljeno: 24.3.2008.

A kako perete sebe?

 

Ako nam je, u potrazi za što zdravijim načinom prehrane, provjeravanje etiketa na namirnicama već postalo svakodnevna rutina, moramo se zapitati što je s proizvodima za održavanje osobne higijene.

 

Ne zaboravimo da je koža naš najveći organ, da preko nje izlučujemo mnoge tvari, ali ih isto tako i upijamo. Mnogi kozmetički  proizvodi sadrže vrlo štetne kemikalije koje mogu prouzročiti velike probleme i nama i našem okolišu. Prije nego se istuširamo i skinemo sa sebe prašinu asfalta, napravimo inventuru u kupaonici i pogledajmo koji su sve sastojci prisutni u našim šamponima, kupkama itd. Što to naša koža udiše? ...više

A kako perete suđe?
Objavljeno: 24.3.2008.

A kako perete suđe?

Perilica posuđa štedi sate i sate pranja i sušenja, a da ne spominjemo da čuva kožu na rukama. No, je li ona ekološki svjestan izbor ili pak predstavlja luksuz? Možda ćete se iznenaditi...

 

Istraživače Sveučilišta u Bonnu zanimalo je ima li veći utjecaj na okoliš ručno pranje posuđa ili pranje u perilici. Proveli su istraživanje u kojem su usporedili potrošnju resursa pri oba načina pranja, a u eksperimentu je sudjelovalo 113 ljudi iz sedam europskih zemalja. Usporedili su količinu vode, energije i deterdženta koju koriste te stupanj čistoće opranog posuđa. više

Najgori proizvodi na svijetu
Objavljeno: 24.3.2008.

Najgori proizvodi na svijetu

 

Mattelove igračke, Coca-Colina punjena voda i Kellogg’sove pahuljice proglašene su najgorim proizvodima na svijetu, a glavnu “nagradu” za najneodgovornije ponašanje dobila je farmaceutska kompanija Takeda Pharmaceuticals zbog reklame za tablete za spavanje u kojoj su glavnu ulogu imala djeca.
Rezultate je objavila jedina nezavisna međunarodna organizacija za zaštitu potrošača Consumers International, a nominacije su dali njihovi stručnjaci koji se bave kvalitetom proizvoda. Kriteriji prema kojima su proglašeni “pobjednici” uključivali su veličinu kompanije, njezine rezultate prodaje, položaj na tržištu i utjecaj koji imaju na potrošače, piše Merita Arslani za Jutarnji list. više

1