Aromaterapija za aktivne
Objavljeno: 10.6.2008.

Ako ste od onih koji s dolaskom lijepog vremena izvade sve sprave, bicikl i jogging opremu, dobro će vam doći nekoliko savjeta za tretiranje upale mišića – eteričnim uljima. Što, kako i kada izabrati, pitali smo dipl.ing. Matildu Ivaniš Knez, Primavera Life aromaterapeutkinju. Savjeti su odlični i, naravno, mirisni!

Pri upali mišića se uglavnom preporučuju ulja koja potiču cirkulaciju te na taj način čiste mišiće od nakupina mlječne kiseline. Također se koriste i ulja koja opuštaju i, po potrebi, ulja koja ublažavaju bolove što nam je značajno ukoliko zaista pretjeramo s naglim i neprimjerenim vježbama.

U 50 ml baznog ulja sezama dodajte
10 kapi lavande,
10 kapi đumbira
10 kapi eukaliptusa

Kada izabrati kupku, a kada masažu?

Masaža je uvijek dobar izbor, no u slučajevima problema s mišićima, može nam biti teško pružiti kvalitetnu masažu samima sebi. Dakle, kad nemamo mogućnost otići na masažu ili tretman, od velike će nam koristi biti kupka s odabranim eteričnim uljima.

Sjajan način primjene ulja su i komprese tj. oblozi, a nakon intenzivnijih sportskih napora vjerojatnije je da će nam više odgovarati hladnije komprese koje možemo primjenjivati nekoliko puta dnevno. Primjerice, kompresa s lavandom koja se stavlja na gornji dio ramena, pomoći će nakon prenagljenog vježbanja, ali isto tako i nakon napornog radnog dana ili stresnih situacija.

Za upalu mišića predlažem da napravite sljedeću kupku:

u 1 dcl jabučnog octa dodajte:
7 kapi eukaliptusa globulus,
7 kapi ružmarina,
5 kapi lavande
3 kapi kamilice rimske

Sve zajedno pomiješajte i dodajte u kadu s vodom te uživajte u kupki dvadesetak minuta. Želite li npraviti kompresu, možete upotrijebiti po 2 kapi svakog od ovih ulja. Ako nemate priliku ići na masažu, a željeli biste ulja što duže nositi na koži, predlažem da izradite pripravak koji možete nanositi na bolna mjesta nekoliko puta dnevno.

Na 50 ml baznog ulja sezama dodajte:
7 kapi eukaliptusa globulus
7 kapi ružmarina
5 kapi lavanda
3 kapi kamilice rimske

Eterična ulja kao podrška aktivnosti

Kako ne bismo govorili samo u upali mišića, eterična ulja mogu biti i odlična podrška aktivnostima. U tu svrhu bih predložila ulja gornje note jer ona bude, aktiviraju i podižu raspoloženje. To ne znači da će samo ona biti zastupljena nego da će dominirati. To su ulja poput limuna, ružmarina, eukaliptusa, metvice peperminta, borovice. Odlična su u kombinaciji s lavandom, čempresom, kamilioma rimskom, crnim paprom, borom, palmarosom. Izdvajam ovu mirisnu mješavinu:

U 50 ml baznog ulja sezama dodajte:
10 kapi lavande,
10 kapi đumbira
10 kapi eukaliptusa

Foto: Dreamstime.com

 |  Ispis stranice


Tagovi: