Kako stopala odražavaju tijelo
Objavljeno: 14.10.2008.

U nizu bogato opremljenih praktičnih priručnika za vježbanje, masažu i druge oblike njege tijela, novost u izdanju nakladničke kuće Planetopija je Refleksoterapija ugledne britanske refleksoterapeutkinje Ann Gillanders, koja nas na stručan način upoznaje s teorijom i praksom ovog holističkog načina liječenja.  

Knjiga koju vam ovim putem predstavljamo pomoći će vam na jednostavan i ugodan način sačuvati zdravlje sebe i svojih bližnjih, olakšati svakodnevne tegobe, smanjiti stres, ojačati imunitet, usporiti starenje.
Primjerena početnicima, iskusnim terapeutima, kao i učiteljima, ova iscrpna knjiga detaljno vas upoznaje s refleksoterapijom i njenom primjenom.
 
A kako bismo vas detaljnije upoznali s ovom vrijednom knjigom, iz nje vam prenosimo odlomak.
 
Svaki dio tijela i svaka tjelesna funkcija imaju odgovarajuću refleksnu točku na stopalu. Zahvaljujući tome, stopala nam daju preciznu sliku pacijentova zdravstvenog stanja. Ako neki dio tijela pati od upale, napetosti ili začepljenosti,

Promocija knjige
Ne propustite promociju knjige Refleksoterapija, u četvrtak, 16.10. u 19 sati u Makronovi.

Seminar Refleksoterapija
Usvojite vještine refleksoterapije uz stručno predavanje i praktičan rad sa Zlatkom Pejićem, na seminaru u Makronovi, u subotu 25.10., od 9 do 16:30 sati. Prijave u tijeku. info@makronova.com

odgovarajuće refleksne točke na stopalima bit će osjetljive izloži li ih se pritisku.
 
Stopala su čudesno i fino sastavljeno remek-djelo koje koordinira mnoge komponente. Među tim se komponentama stopala nalazi tkivo, 26 kostiju, 100 ligamenata, 20 mišića a i složena mreža živaca i krvnih žila.
Ove predivne strukture u potpunosti odražavaju naše zdravstveno stanje. Iz stopala možemo dobiti mnogo informacija o našem fizičkom i mentalnom zdravlju. Isto tako, naš odnos prema stopalima utječe ne samo na njih nego i na funkcioniranje cijelog tijela i uma. To je dvosmjerna ulica – recipročan odnos.
 
Stimulacija živaca
 
Djelujući na refleksne točke stopala, refleksoterapeut može stimulirati, preko živčanih putova, bilo koji organ, funkciju ili dio tijela koji je napet, začepljen ili oštećen prilikom nesreće, ozljede ili bolesti. Uklanjanjem napetosti pomaže se sustavu da eliminira toksine kad je to potrebno, bitno se smanjuje bol i potiče se tijelo na samoozdravljenje. Refleksoterapija otkriva i stare ozljede budući da zaostalo ožiljno tkivo izaziva osjetljivost refleksnih točki.
 
Glavni cilj refleksoterapeuta jest da otkrije i riješi osjetljiva mjesta na stopalima koristeći se naizmjence pritiskom palca i katkad drugih prstiju na sve dijelove stopala. Pritisak na živčane završetke predstavlja podražaj. To je bilo koji čimbenik koji u tkivima izaziva funkcionalnu reakciju, pa i fiziološku promjenu. U refleksologiji podražaj dodirom ili pritiskom izaziva elektrokemijski impuls koji mijenja živčane procese odašiljući poruku kroz živčana vlakna. Živčani impulsi mogu putovati brzinom od 435 km na sat dok struja putuje brzinom svjetlosti. Moglo bi se reći da su naša tijela ustvari elektrokemijska postrojenja u danonoćnom pogonu.
 
Pravilan i kontroliran pritisak od velike je važnosti za postizanje rezultata. Ljudi koji su prošli tretman neiskusnog ili nekvalificiranog refleksoterapeuta često se žale da tretman nije imao nikakvo djelovanje. Začude se kad nakon toga tretman kvalificiranog refleksoterapeuta rezultira nevjerojatnim i brzim poboljšanjem.
 

  
Nagradna igra
 
Planetopija i www.makronova.com nagrađuju brzog i točnog čitatelja/čitateljicu jednim primjerkom izvrsnog priručnika Refleksoterapija! Do ponedjeljka, 20.11. pošaljite točan odgovor na nagradno pitanje na adresu nagradna@makronova.com.
 

Stopala se sastoje od:

a) 26 kostiju, 10 ligamenata i 20 mišića

b) 26 kostiju, 100 ligamenata i 20 mišića

c) 266 kostiju, 100 ligamenata i 26 mišića

 

Ann Gillanders je svjetski poznata refleksoterapeutkinja i iznimno uspješna autorica. Ravnateljica je British School of Reflexology, urednica časopisa Healing Points, a poznata je i po svojim predavanjima i radio i tv emisijama o refleksoterapiji. Već 30 godina tretira pacijente, a od 1980. i podučava terapeute diljem svijeta.

Shematski prikaz refleksnih zona preuzet iz knjige Zlatka Pejića, Refleksoterapija - masažom stopala do zdravlja, DUKŽ, 1989.

 |  Ispis stranice


Tagovi: