U Makronovi su 10.11.2008. medijima i shiatsu praktičarima prezentirani rezultati prvog znanstvenog istraživanja o utjecaju shiatsu tretmana na zdravlje, koje je potaknula Europska shiatsu federacija (ESF), a provelo Sveučilište u Leedsu. Rezultate dvogodišnje studije, koji dokazuju da shiatsu ima pozitivne učinke na zdravlje, prezentirali su predstavnici ESF-a, Seamus Connolly i Frans Copers.

Studija dosljedno bilježi pozitivna iskustva i koristi, a ti se rezultati održavaju tijekom dužeg vremenskog razdoblja. Neki od glavnih učinaka koje spominju klijenti su: veća opuštenost, smirenost, osjećaj energiziranosti, a posebno je učinkovit kod tretiranja simptoma poput stresa i napetosti, problema s mišićima i zglobovima itd. Donosimo vam Makronovino priopćenje te Sažetak istraživanja koje je pripremila Europska shiatsu federacija.

Europska shiatsu federacija (ESF) i Zdravstvena škola Sveučilišta u Leedsu, pod vodstvom prof. Andrew Longa,

Shiatsu je drevna metoda rada na tijelu koja potiče zdravlje, blagostanje i prevenira mnoge bolesti. Politika zdravstvene skrbi i zapadnjačka medicina traže znanstvenu potvrdu o valjanosti ove komplementarne metode.

proveli su znanstvenu dvogodišnju studiju tijekom koje su pratili  948 klijenata i 90 shiatsu praktičara, u Austriji, Velikoj Britaniji i Španjolskoj, kako bi ustanovili tko su korisnici shiatsu tretmana i zašto, koji je raspon kratkoročnih i dugoročnih učinaka tretmana, koji je doprinos shiatsua sustavu zdravstvene zaštite itd.

Studija dosljedno bilježi pozitivna iskustva i koristi u sve tri zemlje, a ti se rezultati održavaju tijekom dužeg vremenskog razdoblja. Neki od glavnih učinaka koje spominju klijenti su: veća opuštenost i osjećaj smirenosti, osjećaj energiziranosti, a posebno je učinkovit i kod tretiranja raznih simptoma poput stresa i napetosti, problema s mišićima i zglobovima uključujući leđa i držanje, nedostatkom energije, kroničnim umorom i drugih.
 
Seamus Connolly, koji je osnivač Europskog foruma za komplementarnu i alternativnu medicinu, organizaciju koja pri Europskoj uniji radi na promoviranju i razvijanju holističkog i integrativnog pristupa zdravstvenoj skrbi, ističe kako se snažno zagovara moguća uloga shiatsua na polju javnog zdravstva. Shiatsu ne izlaže klijente nikakvim rizicima, a pozitivni učinci su dugoročni. Smanjenje korištenja konvencionalne medicine i lijekova, te manje izgubljenih radnih sati zbog bolovanja, pokazatelj su dodane vrijednosti te moguće ekonomske koristi od shiatsu tretmana.

Shiatsu metoda rada na tijelu Hrvatskoj je javnosti kroz Makronovine aktivnosti i tada pionirski rad Zlatka Pejića i Jadranke Boban Pejić predstavljena sredinom 80-ih godina prošloga stoljeća. 1993. godine Makronova je pokrenula prvi program za osposobljavanje shiatsu praktičara koji provodi Međunarodna shiatsu škola Hrvatska, čiji je osnivač Zlatko Pejić.

2005. godine osnovana je Strukovna udruga shiatsu praktičara Hrvatske s ciljem promicanja i razvoja shiatsu metode kao cjelovitog pristupa rada na tijelu i kao samostalne struke; zaštite probitaka, struke i ugleda shiatsu praktičara i zaštite građana u vidu objavljivanja registara certificiranih shiatsu praktičara, certificiranih shiatsu učitelja i ovlaštenih shiatsu škola koji djeluju na području Republike Hrvatske.  Aktualna predsjednica Udruge je Borka Cafuk.


Pogledajte prilog iz HTV-ove emisije Dobro jutro Hrvatska:

 Sažetak istraživanja

Novije istraživanje koje je provelo Sveučilište u Leedsu u ime Europske Shiatsu Federacije ustanovilo je da:

• Shiatsu poboljšava zdravlje i dobrostanje;

• Shiatsu je siguran i učinkovit;

• Shiatsu pomaže kod određenih zdravstvenih stanja;

• Shiatsu ima svoje mjesto u javnom zdravstvu.

Istraživanje je proveo profesor A. F. Long pri Zdravstvenoj školi Sveučilišta u Leedsu u Austriji, Španjolskoj i Velikoj Britaniji 2006. i 2007. godine.

948 klijenata sudjelovalo je u studiji unutar koje su proučavani njihov doživljaj shiatsu tretmana te učinci tretmana tijekom razdoblja od 6 mjeseci.

Shiatsu se, poput drugih orijentalnih metoda liječenja, prakticira već stoljećima i podrazumijeva primarno promicanje zdravlja te sprječavanje bolesti. Tretman uključuje energetsku evaluaciju razloga za tretman kao i simptoma koje klijent spominje. Rad na energetskim kanalima koji se protežu na površini tijela koji utječe na energetski sustav i klijentovo stanje.

Rezultati istraživanja: Studija dosljedno bilježi pozitivna iskustva i koristi u sve tri zemlje. Ti se rezultati održavaju tijekom dužeg vremenskog razdoblja. Glavni učinci koje spominju klijenti su:

• Veća opuštenost i osjećaj smirenosti (95% sudionika)

• Osjećaj energiziranosti (71% sudionika)

• Klijent se bolje nosi s problemima (71% sudionika)

• 86% sudionika spominje da su tretmani bili učinkoviti u tretiranju sljedećih simptoma:

• stresa i napetosti, problema s mišićima i zglobovima uključujući leđa i držanje, nedostatkom energije, kroničnim umorom i drugo.

• Opće poboljšanje zdravlja i snažnije povjerenje u zdravlje (82% sudionika)

• Motiviranost za promjenu način života posebice kad je riječ o prehrani i tjelovježbi
(79% sudionika)

• Smanjenje korištenja metoda konvencionalne medicine (18% sudionika) i konvencionalnih lijekova (23% sudionika)

Moguće implikacije na politiku zdravstvene skrbi. Snažno se zagovara moguća uloga shiatsua na polju javnog zdravstva jer shiatsu može općenito poboljšati stanje čovjeka, pojačati svjesnost o zdravlju, potaknuti uspostavljanje dobroga zdravlja te sačuvati zdravlje. Shiatsu klijente ne izlaže nikakvim rizicima, a pozitivni učinci su dugoročni. Smanjenje korištenja konvencionalne medicine i lijekova, te manje izgubljenih radnih sati zbog bolovanja pokazatelj su dodane vrijednosti te moguće ekonomske koristi od shiatsu tretmana.


Dodatne informacije:

(1) Sažetak, kao i cjelovito izvješće o studiji dostupni su na:

www.shiatsu-esf.org te na: http://www.healthcare.leeds.ac.uk/pages/research/health_systems_evaluation.htm#

(2) Seamus Connolly ESF, Koordinator projekta na: seamus_connolly AT eircom.net 


(3) Profesor A. F. Long: A.F.Long AT Leeds.ac.uk

 |  Ispis stranice


Tagovi: