Sve se više govori o štetnim sastojcima u kozmetici i svakim je danom sve veća osviještenost kupaca koji posvećuju pažnju čitanju deklaracija na proizvodima. Štetni sastojci dugoročno djeluju i na vaše zdravlje pa kako bismo vam barem malo pomogli prepoznati ih, navodimo neke od najvažnijih. Ovaj popis svakako ponesite u kupovinu.
 

1.    Naftni derivati


Mnogi su naftni derivati kancerogeni, a tu spadaju petrolatum i njegovi derivati (vazelin, petrolej, parafin),  mineralno ulje. Često dolaze u kozmetici (kreme, voskovi za depilaciju, dekorativnoj kozmetici, zaštitnim kremama i kremama za njegu beba), čine kreme mazivim, omekšavaju kožu i čine je mekom i baršunastom; štite; nisu skupi. Mogu uzrokovati alergijske reakcije. Kao prirodnu alternativu koja se koristi u prirodnoj kozmetici navodimo biljna bazna ulja i biljne voskove iz organskog ili biodinamičkog uzgoja koji su bogati vitaminima i mineralima. Po svojoj strukturi vrlo su slični sebumu kože pa ih ona odlično prihvaća i apsorbira, te sjajno njeguju kožu.

Primjer: Neki sastojci iz klasičnih parfema, posebice mirisi, dobivaju se od tvari na bazi petroleja i najjači su kontaktni alergeni. Toksično djeluju na kožu, dišni, živčani i reproduktivni sustav. Istraživanja su pokazala da i najfiniji parfemi poznatih dizajnera sadrže štetne sastojke koji imaju kancerogeno djelovanje. Alternativa štetnim sastojcima su prirodna organska certificirana eterična ulja.
 

2.    Propylene glycol, etoksilirane komponente

Ovo je jedan od najčešće upotrebljavanih sastojaka u konvencionalnoj kozmetici jer veže velike količine vode na sebe i ima veliku moć prodiranja u kožu, bolju nego glicerin, a nije tako skup. Služi i kao otapalo i vlaži kožu. Upotrebljava se u dekorativnoj kozmetici, deodoransima u spreju, antiperspiransima, proizvodima za kosu, losionima za bebe, vodicama za usta i proizvodima za samotamnjenje. Njegova upotreba je sada smanjena (smatra se da ima neurotoksično djelovanje) a umjesto njega se koriste „sigurniji“ butylene i polyethylene glycol.

Prirodna alternativa je glicerin biljnog porijekla koji kožu štiti od gubitka vlažnosti.
 

3.    Formaldehid

Opće poznat kao jedna od najopasnijih kemikalija. Kancerogena je, a nalazi se u lakovima za nokte te u raznim sintetičkim proizvodima za njegu kose, kože i tijela kao antimikrobna tvar i konzervans, ali se na deklaracijama nikada ne navodi kao „formaldehid“. Pojavljuje se pod desecima pseudonima (većina ih u sebi sadrži „form“, primjerice, „formalin“, „lysoform“ i „formalith“), ali nije uvijek naveden jer ga druge kemikalije, kao što je imidazolidinil urea, uobičajeni konzervans u šamponima, na određenim temperaturama mogu oslobađati kao nusproizvod. Prirodna alternativa i ujedno i prirodni konzervans su certificirana organska eterična ulja.
 

4.    Parabeni

Velika grupa kemijskih konzervansa. Smatraju se sigurnim, no neka istraživanja ih povezuju s karcinomom dojke. Dokazano je da butylparaben ima estrogeno djelovanje. Na deklaracijama se pojavljuju u terminima methylparaben, propylparaben, dakle uvijek je dio riječi paraben. Koriste se u šamponima, regeneratorima, losionima i dezodoransima. Stoga potražite proizvode u kojima nema ovog štetnog sastojka.
 

5.    Phenoxyethanol

Aromatični eter alkohol koji se upotrebljava zbog mirisa i zbog svojih konzervirajućih svojstava. Smatra se sigurnim za upotrebu u kozmetičkoj industriji. Prema nekim istraživanjima smanjuje plodnost i toksičan je za reproduktivni sustav, povećava rizik od preranog poroda. Djeluje iritirajuće na oči, pluća i kožu; slabi imunološki sustav.

 
6.    Octyl methoxycinnamate

Kemijski zaštitni faktor. Smatra se sigurnim sastojkom no neka su istraživanja ustanovila njegovu povezanost s rakom kože kao i njegovo snažno iritirajuće svojstvo za oči i kožu. Koristi se u make-upu, losionima za samotamnjenje i salonima za sunčanje, no i u mnogim kremama. Dokazano je i da se nakuplja u majčinom mlijeku i djeluje poput estrogena. Prirodna alternativa ovom sastojku su mineralni pigmenti poput titan dioksida koji odbija sunčeve zrake od površine kože i ne upija se u nju.
 

7.   Natrij lauryl sulfate

Iritira kožu i oči, može uzrokovati pojavu suhe kože i ekcema. Svojim štetnim svojstvima može izazvati promjene na DNK. Dolazi često u šamponima, pjenušavom kupkama, losionima, kremama i  pastama za zube. Prirodna su mu alternativa šećerni tenzidi kao što su coco-glukozid i natrij coco-glukozid tartarat.

 

Napisala: Dragana Klarić, savjetnica za prirodnu kozmetiku iz Biovege.

 |  Ispis stranice


Tagovi: