Prirodna kuhinja od „od A do Ž“
Objavljeno: 20.11.2012.

 

Jadranka Boban Pejić otkriva kako nam kuhanje može poboljšati kvalitetu života

Pojednostavi si život. Unaprijedi zdravlje i dobar izgled. Ovom porukom počinje nova sezona ''Škole prirodne kuhinje'' Jadranke Boban Pejić, koja će biti dragocjena svima koji žele napraviti iskorak prema zdravijem i organiziranijem kuhanju. Portal Zdrava krava tim povodom objavio je razgovor s Jadrankom Boban Pejić te donosi njezinih pet savjeta za cjelovitu jesensko-zimsku prehranu. 
 
Na ovoj se školi od „od A do Ž“ uče raznolike tehnike kuhanja cjelovitih namirnica, kombiniranje jela i jelovnika, organizacija kuhinje i ekonomičnost u kuhanju, kako bi bolje brinula o vlastitom zdravlju i zdravlju svoje obitelji. Osobitost programa je što se vodi makrobiotičkim načelima i teorijom pet transformacija, koja je fantastičan ''kompas'' za za kombiniranje namirnica i njihovih energija. Također, sve namirnice koje se koriste na Školi su ekološkog podrijetla. Školu je u više od dvadeset godina prošlo nekoliko stotina polaznika, koji svoja znanja primjenjuju u svakodnevnom kuhanju, a neki su novostečena umijeća i profesionalno iskoristili.

Slijedi intervju s Jadrankom Boban Pejić, pokretačicom Škole prirodne kuhinje. 

 
ZK: Autorica ste Škole prirodne kuhinje, orginalnog koncepta od 1989. godine, zašto ste ju odlučili pokrenuti, koja je bila ideja vodilja?
 
Druge inspirirati i motivirati da žive kvalitetnije i radosnije. Prenijeti znanje i iskustvo te pokazati i dokazati da zdravo pripremati obroke može biti ukusno&jednostavno.
 
ZK: Kako nam kuhanje može poboljšati kvalitetu života?
 
Kada kuhamo sami biramo namirnice, dakle imamo potpunu kontrolu nad kvalitetom prehrane, prilagođavamo je svojim potrebama i željama te okusima, imamo svježe pripravljenu hranu pa smo time vitalniji i zdraviji. Kuhanje donosi posebnu atmosferu, toplinu u svaki dom, okuplja obitelj i prijatelje. Dijeljenje hrane jedan je od najljepših rituala. To se osjeti i na samoj Školi - kuhanje kreira neku posebnu čaroliju.
 
ZK: Da li je kod kuhanja također važna dobra organizacija i planiranje?
 
Danas više nego ikad, no i to se može naučiti i to je upravo ono što podučavam tijekom Škole, cilj je da nakon Škole vladaš svojom kuhinjom na ekonomičan i efikasan način.
 
ZK: U najavi programa Škole kuhanja ističete i teoriju 5 transformacija, o čemu se radi?
 
Svaka namirnica i način pripreme imaju svoju energiju, važno je znati kako ih kombinirati da bismo dobili različite energije koje su neophodne našem organizmu te tako kroz raznolikost u odabiru i pripremi iskoristili maksimum potencijala vlastite vitalnosti. Sustav 5 transformacija (po kojem je ova Škola i jedinstvena u regiji) pruža odličnu osnovu za svladavanje kombinatorike namirnica i bolje razumijevanje kreiranja jela i obroka.
 
ZK: U kojem vremenskom periodu kuhari-početnici mogu ovladati makrobiotičkim načelima pripremanja hrane?
 
Onaj tko završi Školu (pod uvjetom da nastavi kuhati doma) ovladao je svim potrebnim, stoga je pohađanje Škole najbrži način za sve koji to žele na strukturiran i organiziran način brzo savladati pripremu hrane prema makrobiotičkim načelima. Često se događa da ljudi nakon nekoliko godina kuhanja uz knjige i samostalnog pokušavanja dođu na Školu i kažu: "Da sam barem prije to napravila/o!"
 
U nastavku pročitajte 5 savjeta za cjelovitu zimsku prehranu: kliknite ovdje.
 
 |  Ispis stranice