„Bit makrobiotike vrlo je jednostavna – kada razumijete osnovna načela i naučite ih svakodnevno primjenjivati, otvorit ćete vrata velikog života!“ Makrobiotika je najpoznatija po svojim prehrambenim načelima, a Jadranka Boban Pejić vodi vas na kratko i inspirativno putovanje svijetom makrobiotičke prehrane nakon kojega ćete poželjeti znati više. 

Sama riječ makrobiotika dolazi od grčkih riječi makro (velik) te bios (život), što je pokušaj sugeriranja kako vlastiti život možemo proživjeti kvalitetno i radosno ukoliko živimo u skladu s prirodom. Pojam i korištenje ovog pojma datira od davnina (koristili su je i grčki filozofi), u literaturi se nalazi i kod  osobnog liječnika njemačkog pjesnika Goethea, dr. Hufelanda, a šire zanimanje i popularnost dobiva šezdesetih godina prošlog stoljeća, zahvaljujući  japanskim predavačima i autorima među kojima su George Oshawa te njegov učenik Michio Kushi, najpoznatiji.
 
Makrobiotika je vještina i umijeće zdravlja i dugovječnosti. Kao prirodan i cjelovit sustav koji podrazumijeva međusobnu vezu i djelovanje prehrane, životnog stila i okoliša, makrobiotika predstavlja sveobuhvatan i učinkovit pristup ka postizanju i održavanju fizičkog, mentalnog i duhovnog zdravlja. Najpoznatija je po načelima prehrane.
 
Predstavnici tzv. hipi generacije bili su najveći zagovornici makrobiotike koja je pionirski promovirala organski uzgoj, cjelovite namirnice, oslanjanje na namirnice većinom biljnog podrijetla za umjereno klimatsko područje te prehranu u skladu s promjenama u prirodi tj. u skladu s godišnjim dobima. Bio je to i svojevrstan odgovor na (u SAD-u tada već jako izraženu) denaturalizaciju prehrane, korištenje kemikalija u uzgoju I aditiva u hrani bez ikakvih ograničenja te masovno konzumiranje fast fooda, zamrznute hrane, gaziranih napitaka itd. 
 
U to, rano vrijeme, bilo je, naravno, i fanatičnih pristalica, nevješte i neadekvatne primjene, koji su suprotni temeljnoj ideji i načelima makrobiotike, u kojoj raznolikost i individualno prilagođavanje imaju glavno mjesto te je, time, strana svaka rigidnost i isključivost. 
 
Sedamdesete i osamdesete godine donose pravu eksploziju interesa za makrobiotiku jer su objavljeni podaci i knjige o velikom broju osoba koje su primjenom makrobiotičkih načela uspjele bitno unaprijediti svoje zdravstveno stanje. Tom pokretu pridružuje se i cijeli niz uvaženih liječnika od SAD-a, Francuske, Njemačke do Dalekog Istoka. 
 
U isto vrijeme razvojem nutricionizma, novijih istraživanja o prehrani, makrobiotika dobija svojevrsnu potvrdu ispravnosti načela i promoviranja zdravog stila življenja, obiteljskih vrijednosti, organskog/ekološkog uzgoja, tjelesnih aktivnosti te pozitivnog razmišljanja, stava i odnosa prema okolišu.
 
Ono što jedemo, pijemo, nanosimo na tijelo, mislimo i govorimo direktno je pod našim utjecajem stoga u «vježbanju» vlastite slobode i odgovornosti svakodnevno svojim izborima utječemo na svoje zdravlje i kvalitetu življenja. Da bismo živjeli, moramo jesti, piti i disati, a kvaliteta hrane, napitaka te disanja pa onda i ovladanje tehnikama pripreme namirnica donosi novu kvalitetu u naše življenje.
 

Načela prehrane

Prema makrobiotičkim načelima prehrana osoba u umjerenom klimatskom području trebala bi se sastojati od:
 
30 do 60% žitarica i njihovih proizvoda
20 do 40% povrća
10 do 20% mahunarki I njihovih proizvoda
10 % čine voće, sjemenke, orašasti plodovi, alge, riba i plodovi mora, začini itd.
 
Pri ovakvom kombiniranju prehrane, žitarice i povrće su komplementarne skupine - pri konzumiranju žitarica dobro je imati jelo od povrća i obrnuto jer je to važno i za održanje ravnoteže lužnatog i kiselog u organizmu. 
 
Značajna pozornost se pridaje načinu pripreme namirnica. Pri tome se namirnice tj. hrana smatra izvorom vitalne/životne energije, a kuhanje je transformacija te energije pa stoga treba biti pažljiv kako bi se vitalnost hrane sačuvala, a time i njezini nutrijenti. Prema makrobiotičkom pristupu, prisustvo nutrijenata je posljedica vitalnosti i cjelovitosti određene namirnice. Pri tome je izuzetno važan sinergijski učinak – naš organizam (također jedna cjelina) lakše prepoznaje i koristi nutrijente koji su dio cjelovite namirnice. Ti se nutrijenti međusobno podržavaju tj. povezani su, što je i preslika funkcioniranja naših metaboličkih procesa te međusobne povezanosti organskih sustava.
 
Organski/ekološki uzgojene namirnice jamče ne samo odsustvo kemikalija, te veću hranjivost (vitalnost), već imaju i puniji okus. Stoga je priprema obroka brza i  jednostavna (suprotno uobičajenim zabludama kako priprema zdravog i cjelovitog obroka dugo traje).
 
Individualno prilagođavanje ogleda se i u tome da se priznaju različite potrebe svih nas. Tako je moguće prehranjivati se makrobiotički i biti vegan, ili vegetarijanac, moguće je izabrati mediteranski koncept, orijentalni koncept i na kraju u prehrani imati i namirnice životinjskog podrijetla, ukoliko su takve aktivnosti, način življenja i podneblje u kojem pojedinac živi. 
 
Individualno prilagođavanje odnosi se i na promjene prehrane unutar života jedne osobe – mi trebamo različito jesti kada imamo 1 godinu, 10 godina, 20, 40, 50 ili 70 godina,  jer se neprestano mijenjamo, kao i sve oko nas.
 
Neka hrana i načini priprema griju naš organizam dok određene namirnice i načini pripreme hlade naš organizam pa se za lakše usvajanje i primjenu makrobiotike u prehrani koriste drevna načela jina i janga te teorije 5 transformacija (koje danas za bolje kombiniranje jelovnika koriste i neki vrhunski chefovi kuhinja).
 
I na kraju, makrobiotički način govori da finalnu kvalitetu određene namirnice određuje njezina količina: ne postoji nijedna namirnica (koliko god bila dobra) koju možete jesti u beskonačnoj količini (dapače, može štetiti organizmu ukoliko konzumirate samo nju i imate jednoličnu prehranu). Isto tako, “loša” namirnica, ukoliko se rijetko jede, unutar raznolike cjelovite prehrane, ne može napraviti štetu organizmu. 
 
Otvorenost, prilagodljivost i stalna edukacija neophodne su, kako u prehranjivanju, tako i u očuvanju našeg zdravlja. Stoga raznolikost u prehrani, korištenje cjelovitih namirnica (dakle, što više hrane u originalnom obliku onako kako raste u prirodi), uzgojene na organski/ekološki način, pripremljene  jednostavno i ukusno, lijepo prezentirane, pojedene uz dobro žvakanje sa zahvalnošću  otvara vrata “velikog” života.
 
Napisala: Jadranka Boban Pejić 

Upoznajte se s makrobiotikom i provjerite zašto je efikasna u očuvanju zdravlja.

Dođite na seminar Makrovikend - način življenja i prehrana prema makrobiotičkim načelima. 
 
Na seminaru Zlatka Pejića ćete u dva dana dobiti cjelovit „paket“ vještina s naglaskom na disanje, prehranu i komunikaciju, čijom redovitom primjenom značajno možete obogatiti svoj životni stil i poboljšati vitalnost.

 

 |  Ispis stranice


Tagovi: