Umeboshi šljive – lijek samuraja
Objavljeno: 3.2.2014.

Kad prvi put probate umeboshi šljive, njihov će vas dramatični okus vrlo vjerojatno šokirati: intenzivno su slane i kisele. No, osim tog okusa, ove japanske tradicionalno ukiseljene marelice prava su riznica dobrobiti za zdravlje, a posebno su vrijedne u sezoni prehlada .

Iako izrazito kisele, njihov je učinak u tijelu alkalizirajuć te neutraliziraju umor, stimuliraju probavu i pomažu pri izbacivanju toksina. Za umeboshi šljivu kažu da je istočnjačka verzija aspirina, ali i jabuke; ne samo da je moćan lijek protiv mamurluka, već se smatra najboljom preventivom mnogih bolesti. Priča kaže da su samuraji jeli umeboshi šljive kako bi bili snažni, otporni na umor te kako bi brže zacijelili između bitki.

Suvremena prehrana često je neuravnotežena i rezultira prekomjernom kiselošću organizma. Dodate li povremeno svojim jelima umeboshi šljive, značajno možete unaprijediti  lužnatost krvi, sline i urina, što je temelj dobrog imuniteta.

Umeboshi šljive sadrže limunsku kiselinu, a dobivaju se procesom fermentacije u kojem se osim umeboshi plodova koristi lišće shiso i morska sol.

Umeboshi šljive mogu biti učinkovite kod sljedećih stanja:

·         umor

·         trovanje alkoholom (mamurluk)

·         povraćanje

·         mučnina

·         dijareja

·         infekcije

·         curenje nosa

·         toksikacija jetre

·         oksidacija stanica

Umeboshi šljive su bogate željezom, tijaminom  i riboflavinom, a preporučaju se i kod putovanja jer, osim što povoljno djeluju protiv mučnine i umora, umanjuju jet lag.

Zbog svog slano-kiselog okusa, idealno se kombiniraju s jelima od riže. Popularne su rižine kuglice, u čiju se sredinu stavlja komadić umeboshi šljive (koje tako asociraju na japansku zastavu), sprječavajući kvarenje riže, primjerice, tijekom putovanja. Umeboshi šljive su i sastojak sushija, a jednostavno ih možete uključiti u prehranu tako što ćete jednu umeboshi šljivu dodati kaši od smeđe riže ili u juhu. U takvim kombinacijama i u umjerenim količinama, njihov intenzivan okus se ublažava, a jela dobivaju zanimljivu notu kiselog i slanog.

 |  Ispis stranice


Tagovi: