Ovih dana čini se kako svi kašlju, kišu, imaju grlobolju... Postoje neki tradicionalni makrobiotički pripravci koji mogu biti od velike pomoći!

Još su korisniji kad smo upoznati s osnovama makrobiotike te kad za sebe možemo izabrati najbolje.

Čaj od lotusa

Za suhi kašalj preporuča se napitak od lotusa. Čajna žličica praha pomiješa se sa šalicom vode te se nakon vrenja kuha još jednu minutu na laganoj vatri.

Topla limunada

Općenito se preporuča kod prehlada. Jednu žlicu limunovog soka i žlicu ječmenog slada prelijte s 1 i 1/2 šalicom kipuće vode.

Čaj za vlažni kašalj

Po jednu žličicu majčine dušice, trputca i plućnjaka pomiješajte u čajnu mješavinu. Žličicu mješavine prelijte sa šalicom vruće vode. Neka odstoji poklopljen pet minuta. Pijte 2 dcl triput dnevno.

Čaj za suhi kašalj

Po jednu žličicu suhog ružmarina, suhog bijelog sljeza, suhog trputca te suhog sladića pomiješajte u čajnu mješavinu. Jednu žlicu mješavine prelijte sa šalicom kipuće vode i ostavite da ostoji poklopljeno pet minuta. Pijte 2 dcl triput dnevno.

Savjet Michija Kushija

Na seminaru u Makronovi 2003. godine, Michio Kushi savjetovao je da za jako produktivni kašalj pripremimo sljedeći napitak. Naribajte  komad daikona od cca 15 cm. Uzmite 3 vrlo mala komadića đumbira, malu količinu sjemenki crnog papra (po želji) i malo suhe korice mandarine. Sve sastojke kuhajte 10 – 15 minuta u 2 šalice vode, a potom popijte ovaj napitak.

Napitak otapa sluz, a kombinacija sastojaka je pomno osmišljena s obzirom na prirodu kašlja, kretanje energije itd.

Makrobiotički pristup zdravstvenim tegobama uvijek je cjelovit pa je tako, primjerice, kašalj simptom, odnosno posljedica određenog stanja tijela. Može imati razne uzroke, a može se manifestirati kao više yin (mokri kašalj, sa sluzi) ili pak kao više yang (eksplozivan, suh, hrapav). O tome će ovisiti i kako se tretira.

Kad se savladaju osnovni pojmovi makrobiotike, vrlo je zanimljivo iščitavati logiku koja stoji iza pojedinih pripravaka, kao i mogućnost procjene koji je od njih primjeren pojedinoj osobi i stanju u kojem se nalazi.

 |  Ispis stranice


Tagovi: