DO-IN za toplije dane
Objavljeno: 30.4.2021.

 

DO-IN za toplije dane


Napisala: Sanja Novko

 

Ljeto je vrijeme aktivnosti na otvorenom, a tako su zamišljene i ove Do-In vježbe koje kombiniraju istezanja, lupkanja, samomasažu i vježbu disanja koja nas u kritičnim trenucima vrućine može i osvježiti.Otvaranje srca
 

Prekriženih nogu sjednite na pod, ravne kralježnice (ako vam to pričinja problem, sjednite na povišeno, npr. jastučić). Iza leđa prekrižite prste na rukama, zarotirajte ramena unatrag i približite lopatice. Svjesno dišite snažnije, ali ne brže. Takvim disanjem pomažete unutarnju masažu. Dodatak: Nakon toga ruke otvorite široko prema gore na udah, te se pri izdahu izlupkajte mekano formiranim šakama po prsnoj kosti u smjeru prema trbuhu. Za vrijeme lupkanja izgovarajte dugi i otvoreni zvuk A. Ponovite nekoliko puta.

Istu vježbu možete izvoditi i u stojećem položaju.

 

 

 

 

 

Ovom vježbom putem istezanja otvaramo prostor prsa (što je vrlo korisno izvoditi ako kroz dan mnogo i dugo sjedite), punimo pluća dahom, te njime "masiramo" prsni dio kralježnice. Lupkanje po prsnoj kosti uz ispuštanje zvuka je dodatna vibracija koja opušta, prokrvljuje i stimulira područje pluća i srca.

 

Otvaranje kukova

 

Sjedeći na tlu, prekriženih nogu, na udah podignite ruke i pogled u zrak, a na izdah se spustite u pretklon - ruke spustite na pod, spuštajući se pupkom prema petama (tlu). Važno je da je stražnjica čvrsto na tlu, te da vam je donji dio leđa što ravniji (ne "grbite" se se u srednjem dijelu leđa. U tom se položaju krećite dlanovima po tlu naizmjenično s lijeve na desnu stranu, nekoliko puta. Obavezno promijenite položaj nogu i ponovite vježbu. Npr. ako je lijeva noga bila ispred desne, zamijenite im mjesta.

 

 

 

Ovom vježbom istežemo donji dio leđa i kukove, te "grijemo" i poboljšavamo cirkulaciju u reproduktivnom sustavu.


Dah kojim rashlađujemo tijelo

Položite jezik na nepce, udahnite na usta kroz uzak prostor između jezika i nepca, kratko zadržite dah, vizualizirajte prolazah hladnog udaha duž kralježnice, a zatim izdahnite na nos. Ponovite to nekoliko puta (pogotovo kad osjećate da vam je vruće.

Varijanta: umjesto s jezikom na nepcu, moguće je zrak udisati kroz usne kojima formiramo glas O.

 
 |  Ispis stranice


Tagovi:    
16.3.2024. UMIJEĆE DISANJA