(PRE)VRUĆE MI JE - ŠTA DA RADIM?!
Objavljeno: 26.6.2023.

(PRE)VRUĆE MI JE - ŠTA DA RADIM!?

...ili, kako preživjeti vrućine ovog ljeta...

 

 

Tražili smo olakšanje za ove ljetne vrućine pa smo iskoristili svoj „jocker – zovi“ i pitali Jadranku Boban Pejić za savjet što činiti u vrijeme velikih vrućina. Evo šta savjetuje:

 • Kad ne možeš promijeniti situaciju - promijeni percepciju :-)
  Zaista, ne stavljam ovo uzalud na prvo mjesto, način na koji doživljavamo ove vrućine jako utječe na to kako ih na kraju podnosimo. Ako imam stav: ljeto je, vruće je i prije je znalo biti ovako vruće - važno je da se dobro pobrinem o sebi - velika je vjerojatnost da ću lakše proći kroz ovaj period.

  Ukoliko imam stav: katastrofa, grozno, nepodnošljivo - upravo tako će mi i biti. Nije to odbacivanje realnosti već samo drugačiji pristup koji našem organizmu ne donosi još jedan dodatan stres. Doživljaj traume zbog vremenskih uvjeta troši jako puno energije cijelom organizmu, a ne spušta temperaturu :-).

 • Uvijek sa sobom imajte bocu s vodom (izbjegavajte plastične boce).

  U vodu možete dodati malo soka limuna i soka đumbira - izvrsna kombinacija koja će pomoći kod bilo kakve mučnine, gubitka apetita itd.
  Moj su izbor
  sok od limuna i sok od đumbira Voelkel
   

 • Prije izlaska van svakako nešto pojedite - barem komad voća ako ništa drugo, a namočite li sitne zobene pahuljice preko noći i ujutro dodate voće, a možete dodati i nasjeckane orašide - eto vam ukusnog doručka koji će vas držati sitim.

 • Ovih dana postanite biljojed :-)
  Jedite što više sirovog povrća i voća ili napravite smoothie od istih - vidjet ćete koliko više lakoće ćete osjetiti i manje ćete se znojiti.
  Juhe od povrća također možete napraviti da budu hladne.
  Jednostavno napravite juhu od krstavaca - očistite sjemenke, narežite krastavce i izmiksajte ih s temeljcem, mladim lukom te dodajte metvicu ili bosiljak - sjajno osvježenje.

   

 • Pokušajte jesti dva puta dnevno, ujutro i poslijepodne a između toga samo piti tekućinu (voda s limunom i đumbirom lijepo i zasiti pa ćete puno lakše podnijeti razmak između doručka i drugog obroka). To će doprinijeti i da se lakše osjećate i podnosite vrućine, a i probava će vam tako bolje funkcionirati.
   

 • Smanjite ulje i sol u prehrani - hranu minimalno solite, a ulje najbolje da za vrijeme velikih vrućina koristite "na kapaljku".
  Koristite maslace od sjemenki i orašastih plodova kao zamjenu.

   

 • Sojade jogurti odličan su način osvježenja organizma - pogotovi svi koji su bez šećera, možete ih i pomiješati s ranije spomenutim zobenim pahuljicama.
   

 • Izbjegavajte jesti kasno navečer – izbjeći ćete znojenje po noći i bolje ćete spavati
   

 • Ako je vani 37 stupnjeva onda neka temperatura u prostorijama u kojima boravite i radite bude oko 25 stupnjeva. Prevelika razlika između temperature u zatvorneom i na otvorenom troši puno energije organizma na prilagodbu.
   

 • Ne tuširajte se dugo, kratko tuširanje mlakom ili za hrabre hladnom vodom samo da imamo osjećaj osvježenja sasvim je dovoljno. Dugotrajnim tuširanjem gube se 

 • minerali iz tijela, smanjuje se prirodno obnavljanje kože, a i bolje je za okoliš.
   

 • Ne zaustavljajte procese znojenja - to je jako važan prirodni proces čišćenja toskina iz tijela. Koristite prirodne dezodoranse. Urtekram ili Marcel green soap dezići su odličan izbor!

Tekst napisala: Jadranka Boban Pejić

P.S. A, kada se uspješno rashladite, i odvojite vrijeme za chill, lakoću i inspiraciju potražite u naslovu koji za ljeto preporučuju naši Planetopijci - Divan život, Franka Martele.

 

 |  Ispis stranice


Tagovi: