Povišena temperatura
Objavljeno: 24.3.2008.

Povišena temperatura u djece

Vrlo često skloni smo paničariti kada se pojavi temperatura i time često napravimo više štete nego koristi. Povišena temperatura jedno je od najsnažnijih načina našeg tijela da se obrani od virusa i bakterija. Stoga je od same temperature bitnija pojava drugih simptoma.

Izuzetno je važno brzo reagirati  i zatražiti pomoć liječnika u sljedećim situacijama:

  • temperatura viša od 38,5  °C u prva tri mjeseca života
  • temperatura praćena čudnim pokretima i drugim promjenama u ponašanju:
   gubitkom svijesti, teškoćama s disanjem i neprestanim povraćanjem
  • toplotni šok
  • trovanje

Najčešći uzrok povišene temperature kod djece svih dobi su prehlade. Previše masne hrane, ulja, šećer i začini, mogu pogodovati pojavi temperature, kao i nagla promjena vremena (iz hladnog u toplo).

 

Temperature do 38,5 °C nisu opasne. Opasnost pak može biti dehidriranje, uslijed prekomjernog znojenja, kašljanja, curenja iz nosa, proljeva ili povraćanja.  Stoga je izuzetno važno djetetu osigurati dovoljno tekućine, najbolje svakih sat vremena 1 šalice čaja, mlake vode ili, ako dijete odbija čaj i vodu, pokušati sa sokom. Važno je i djelovati na izvor infekcije (dišni sustav, probava i sl.).

 

Povišena temperatura u djece najčešće prestaje nakon tri dana.

 

Evo nekoliko praktičnih savjeta kako pokušati na prirodan način riješiti povišenu temperaturu u djece.

 

1. Prehrana i napici

Ne silite dijete da jede, pogotovo prva 24 sata. Lagane juhe, voda od kuhanog povrća, mekana kaša od riže, najbolje su što možete ponuditi djetetu. Čaj od kuzua s jabučnim sokom odličan je za manju djecu i temperaturu koja brzo raste, a ume sho kuzu za temperaturu koju prati hladnoća, poremećaj u probavi i koja sporije raste.

 

2. Masaža

Okrećite palac na nozi tako da lagano kružite u oba smjera. Pritišćite palcem ili kažiprstom svoje ruke palac na djetetovoj nozi cijelom dužinom. Masirajte područje ispod palca i jastučić na stopalu (područje ispod palca i drugih prstiju stopala).

 

3. Oblozi

Od pomoći mogu biti oblozi od svježeg tofua, ili od tofua sa zelenim lisnatim povrćem na čelu i na zatiljku. Lišće kelja i kupusa također se može korisiti kao oblog.

 

4. Ostalo

Mogu se koristiti homeopatski pripravci poput belladonne i pulsatille, naravno uz konzultaciju s homeopatskim liječnikom.

 

Napisala: Jadranka Boban Pejić

 

 

 

 |  Ispis stranice


Tagovi:  djeca  zdravlje