Bergamot za bolje raspoloženje
Objavljeno: 24.3.2008.

Bergamot za bolje raspoloženje

 

Topla zima, jugo, siječanj nakon blagdanske euforije... sve to mogu biti razlozi da u ovo vrijeme ljude češće uhvati pomalo nervozno, depresivno raspoloženje. Možda dobar miris nije dovoljan da vas riješi svih briga, ali pravilno odabrano eterično ulje definitivno može pomoći!

 

Mi vam stoga predlažemo da isprobate  bergamot (Citrus bergamia) koji je poznat kao jedan od najjačih psihostabilizatora! Bergamot djeluje umirujuće, balansirajuće i opuštajuće te smanjuje osjećaj straha. Uz to osvježava, stimulira i stvara ugodnu atmosferu. Koristite li ga kao jedno od ulja u vašoj aroma ljekarni, dobro je znati da je bergamot jaki antiseptik te da ima antivirusno djelovanje, snižava temperaturu, ublažava grčeve... 

 

Bergamot je i jako ugodan miris pa je zato i čest sastojak parfema, a poznat je i kao aroma koja se dodaje Earl Grey čaju.

 

Valja imati na umu da je fototoksičan (čini kožu osjetljivijom na UV zrake) pa se po nanošenju preparata s eteričnim uljem bergamota ne smijemo izlagati direktnom suncu.

 

Korišten u lampici će podići raspoloženje, a može djelovati i na uravnoteženje apetita (bilo da se radi o gubitku ili pretjeranom apetitu).

 

Sastavni je dio mješavina namijenjenih tretiranju upala mokraćnog sustava.

 

Napisala: dipl. ing. Matilda Ivaniš, Primavera Life aromaterapeutkinja

 


www.makronova.com
31.1.2007.
 |  Ispis stranice


Tagovi: