Imunostimulacija
Objavljeno: 24.3.2008.

Imunostimulacija eteričnim uljima

 

Mnoga eterična ulja imaju imunostimulirajuće djelovanje tj. potiču tijelo da proizvodi bijele krvne stanice. Najbolji primjeri ovih ulja su čajevac, lavanda, bor, kamilica, eukaliptus i sandal. Od velike pomoći su i klinčić, kajeput, cimet te bergamot zbog svog snažnog antibakterijskog i antivirusnog učinka.

 

Ova ulja se uglavnom preporučuju koristiti u aroma lampici, te ponekad u kupkama i uljima za masažu, ali ne svakodnevno kroz duži vremenski period i ne u većim količinama. Također se ne preporučuju djeci i trudnicama (cimet, klinčić…). Bitno je i spomenuti da gotovo sva eterična ulja imaju antibakterijsko i antivirusno djelovanje te  na taj način indirektno pomažu imunitetu smanjujući broj „uljeza“ protiv kojih se imunološki sustav mora boriti.

 

Stoga je uvijek korisno u vrijeme prehlada i gripa, posebice ako je netko od naših bližnjih već zaražen, koristiti eterična ulja u lampici. Najčešće su to neka osvježavajuća ulja kao bergamot, mitra, naranča jer pomažu pacijentu, ali i zdravim bližnjima da takvi i ostanu. Osim toga ona djeluju i na podizanje raspoloženja te stvaranje ugodnog ozračja što također pomaže bržem oporavku.  


Pogledajmo na primjerima konkretnu primjena eteričnih ulja u svrhu imunostimulacije (vrijedi samo za odrasle osobe).


Preventivna kupka
Snažno pojačava otpornost organizma!

 

Prvo u posebnoj bočici pomiješamo 30 kapi limuna, 20 kapi lavande i 3 kapi timijana te 4 do 5 kapi ove mješavine emulgiramo s malo meda ili mlijeka te dodamo u kupku (može se provoditi 1 do 2 puta tjedno kroz mjesec dana).  

 


 

Zrak možemo dezinficirati raspršivačem tako da u 50 ml vode dodamo po 5 kapi eteričnih ulja limuna, eukaliptusa i lavande. Prije upotrebe sadržaj bočice obavezno promućkajte. U Primavera Life ponudi nalaze se i gotovi sprejevi za zrak koji, osim što djeluju antiseptički, harmoniziraju i osvježavaju prostor.

 

Napisala: dipl. ing. Matilda Ivaniš, Primavera Life aromaterapeutkinja

 

 

www.makronova.com

28.12.2006.

 |  Ispis stranice


Tagovi: