Abeceda aromaterapije
Objavljeno: 24.3.2008.

Abeceda aromaterapije

Primjena eteričnih ulja tj. aromaterapija je u zadnjih nekoliko godina sve više prisutna kao priznata i hvaljena metoda održavanja i uspostavljanja zdravlja. Što trebate znati i na što trebate pripaziti prije nego li se upustite u mirisnu avanturu?

 

Velika prednost  aromaterapije je njeno holističko djelovanje, što znači da eterična ulja djeluju na sve razine našeg bića te se time omogućuje uklanjanje uzroka bolesti i/ili neravnoteža, a ne samo simptoma. Osim toga, aromaterapijska primjena eteričnih ulja podrazumjeva redovitu primjenu kupki, masaža, aroma lampica i sl. što su prekrasni načini djelovanja na zdravlje te osim što su ljekoviti, izrazito opuštaju i doprinose općem dobrom osjećaju.

 

Prilikom odabira metode kojom ćemo primjeniti odabrana eterična ulja, važno je imati u vidu putove ulaska eteričnih ulja u organizam. Jedan od načina je udisanje gdje eterična ulja preko pluća dolaze u krvotok. Drugi način je ulazak putem kože kada ulja, razblažena u nekom nosivom mediju (npr. razna bazna ulja), ulaze kroz pore kože i folikul dlake u dublje slojeve kože te u optok krvi i limfe.  

 

Da bi eterična ulja zaista pružila ovako snažna i blagotvorna djelovanja, nužno je da budu vrhunske kvalitete i čistoće jer su kvaliteta i čistoća te djelotvornost i terapeutska vrijednost eteričnog ulja izravno povezani. Sigurni pokazatelji vrhunskog eteričnog ulja su priznati certifikati kao BCS öko-Garantie i Demeter. Ulje, osim oznake certifikata, mora imati navedeno latinsko tj. botaničko ime biljke – zbog raznih kemotipova s različitim djelovanjem, ali i da bi se izbjegla patvorenja (npr. melisa-Melisa officinalis često se patvori znatno jeftinijom limun travom – Cymbopogon flexuosis), zemlju porijekla, način uzgoja, način izdvajanja eteričnog ulja, karakteristike proizvoda, broj serije i sigurnosne mjere. Naša je preporuka da koristite vrhunske Primavera Life proizvode.

 

Pravila upotrebe eteričnih ulja

 

·         Budući su eterična ulja 100% koncentrirana, a jedna bočica sadrži snagu više grama, a ponekad i kilograma biljnog materijala, treba im pristupiti sa zdravom mjerom opreza. Osnovna pravila za sigurno rukovanje eteričnim uljima su sljedeća:

 

·         Strogo se pridržavajte preporučenih doza.

·         Spotrebljavajte samo one mirise koji vam se sviđaju.

·         Ako se eterično ulje prolije po koži, ispiranje vodom neće pomoći. Kožu isperite mlijekom ili uljem jer eterična ulja nisu topiva u vodi.

·         Ljudi koji imaju kožne bolesti ili su skloni alergijama, moraju testirati ulja tako da na pregib lakta nanesu kap eteričnog ulja otopljenog u žličici baznog ulja – ako postoji, alergijska reakcija će se pojaviti vrlo brzo .

·         Nije dobro dugo upotrebljavati jedno te isto ulje jer se organizam zasiti i prestaje reagirati na njega, a svaka daljnja upotreba može izazvati alergijsku reakciju. Općenito vrijedi pravilo da se isto eterično ulje ili mješavina ne koriste duže od tri mjeseca ukoliko se upotrebljavaju svakodnevno.

·         Eterična ulja na kožu nanosite isključivo u razrijeđenim oblicima (kao nosivi medij služe cvjetne vodice, macerati, bazna ulja). Eterična ulja koja se u određenim situacijama mogu nanositi direktno na kožu su eterična ulja lavande i čajevca.

·         Izbjegavajte kontakt eteričnih ulja sa sluznicom.

·         Čuvajte eterična ulja izvan dohvata djece.

Napisala: dipl. ing. Matilda Ivaniš, Primavera Life aromaterapeutkinja

www.makronova.com
22.09.2006.

 |  Ispis stranice


Tagovi: