Blagodat eteričnih ulja zimi
Objavljeno: 24.3.2008.

Blagodat eteričnih ulja zimi


 


Zima je godišnje doba kad se povlačimo, okrećemo svojoj obitelji, bliskim prijateljima i vlastitom unutarnjem svijetu. To je odlično razdoblje za pisanje, sređivanje stvari za koje inače nemamo vremena, slušanje ambijetalne glazbe, slikanje.

 


Ulja koja se preporučuju za ovaj period su prvenstveno srednje i donje note, odnosno ulja koja emocionalno uravnotežuju, pune energijom i pomažu oporavku kod iscrpljenosti i nakon bolesti. Citrusna ulja upotrebljavaju se manje nego inače jer hlade organizam.


Zima je također karakteristična i po većem broju prehlada, problema s dišnim putevima i općenito padom imuniteta. Kako je uvijek bolje djelovati preventivno, aromaterapeutkinja Matilda Ivaniš dala nam je nekoliko savjeta kako ojačati imunitet i izbjeći epidemije gripe.


 


Imunostimulacija


Preventivna kupka – snažno pojačava otpornost organizma


U čistoj bočici pripremite sinergijsku mješavinu od 30 kapi limuna, 20 kapi lavande i 3 kapi timijana. 4 kapi mješavine emulgirajte s malo mlijeka ili meda, raspršite u kadi punoj vode i uživajte 20-tak minuta. Kupka se provodi jednom do dva puta tjedno kroz mjesec dana.


 


Dezinfekcija zraka


U 50 ml vode dodajte po 5 kapi eteričnih ulja eukaliptusa, lavande i limuna. Sadržaj bočice obavezno promućkajte prije svake upotrebe te prema potrebi raspršite. Također možete upotrijebiti neki od gotovih sprejeva za zrak kao što su Primavera Life Cosmic Chi, Pročišćavanje i Sretan um.


 


Tretiranje tegoba


Slijede recepti za uobičajene tegobe. Recepti koji se preporučuju i za djecu posebno su naznačeni.


 


Kašalj   
U slučaju suhog kašlja dodajte do 5 kapi jednog od sljedećih eteričnih ulja (cedar, mirta, sandal, mažuran, tamjan, benzoin siamski) u 25 ml baznog ulja te barem dva puta dnevno utrljajte mješavinu u gornji dio leđa i prsa.


Ukoliko je potrebno izbaciti sluz, na isti način kao u prethodnom receptu koristimo jedno od sljedećih eteričnih ulja: mirta, pepermint, izop, bor, ružmarin, lavanda.


Ukoliko želimo preparat snažnijeg djelovanja, pripremit ćemo mješavinu upotrebom tri vrste eteričnih ulja zbog njihovog sinergijskog djelovanja upotrebljavajući isti broj kapi.


 


Povišena temperatura
 U 100 ml baznog ulja dodajte


·         6 kapi eukaliptusa


·         6 kapi lavande fine


·         12 kapi peperminta


Mješavinu umasirajte u smjeru suprotnom od kazaljke sata na gornji dio trupa i gornji dio leđa (uskladite rad ruku s prednje i stražnje strane tijela).


Možete koristiti i obloge. Pomiješajte po 10 kapi eukaliptusa i lavande ili 20 kapi peperminta s jednom žlicom jabučnog octa te dodajte u 1 l hladne vode. Zatim mali ručnik umočite u mješavinu, dobro ga ocijedite i stavite ga na čelo. Ponovite postupak nekoliko puta.


 


Bronhitis kod djece
·         10 kapi timijan linalola


·         10 kapi eukaliptusa radiata


·         10 kapi niaulija


·         25 kapi mirte


Ovu mješavinu možete koristiti u lampici, ulju za masažu (2 kapljice mješavine se pomiješaju sa žlicom baznog ulja te nanesu na prsa i leđa djeteta, ili se par kapi nanese na maramicu koja se zatim stavi blizu kreveta da bi se olakšalo disanje tijekom sna).


 


Gripa
 U 50 ml baznog ulja dodajte


·         5 kapi timijan linalola


·         5 kapi ravensare


Ovom mješavinom masirajte djeci ruke, noge i gornji dio trupa. 


 


Višenamjenska mješavina


·         10 kapi cedra


·         10 kapi kajeputa


·         10 kapi lavande


·         10 kapi duglazije ili neke druge crnogorice


·         10 kapi čajevca


Ova mješavina (prvo se sva eterična ulja pomiješaju u praznoj bočici) koristi se za kupke u količini od 5 do 7 kapi, kao prsno ulje u količini od 7 kapi otopljenih u 50 ml baznog ulja te za inhalacije 1 do 2 kapi.


 


Ozebline


Ozebline se uglavnom tretiraju primjenom kupki i/ili ulja za masažu. Preporučuju se eterična ulja peperminta, benzoina siamskog, ružmarina, lavande i kamilice.


 Zimsko razdoblje često prate i emocionalna stanja bezvoljnosti, depresije i razdražljivost. I ovdje nam olakšanje nude eterična ulja. Možete ih koristiti u lampicama, uljima za masažu ili kupkama.


 


Bezvoljnost


U 100 ml baznog ulja dodajte po 10 kapi eteričnih ulja bora, petit graina i crnog papra.


 


Depresija


U 100 ml baznog ulja dodajte po 10 kapi etričnih ulja ruže geranije, bergamota i palmarose.


 


Razdražljivost


U 100 ml baznog ulja dodajte 5 kapi ylang ylanga, 10 kapi čempresa i 5 kapi sandala.


 


 


Parfemske mješavine za žene

 5 kapi sandala                 


4 kapi jasmina             


4 kapi ylang ylanga           


          


ili


                           


4 kapi ylang ylanga


4 kapi nerolija         


4 kapi muškatne kadulje


 


ili


5 kapi ruže


4 kapi sandala


3 kapi vetivera


             


Parfemske mješavine za muškarce


U 50 ml baznog ulja dodajte  • 4 kapi pačulija                   5 kapi tamjana
  • 4 kapi nerolija                   4 kapi cedra
  • 3 kapi sandala                   3 kapi jasmina

 


Pokloni


Iznenadite svoje bližnje mirisnim poklonima kao što su lampica, eterično ulje ili ulje za masažu koje ste sami izradili... i na taj ih način u jednom trenutku podsjetite na lijepe i ugodne osjećaje koji ih vežu uz određene ljude i događaje!  

 |  Ispis stranice


Tagovi: