Eterična ulja za žene
Objavljeno: 24.3.2008.

Eterična ulja za žene – kao stvorena za čisti užitak!

 

Ovaj članak pišem pod dojmom Makronovine akcije Žene ženama. Nije mi lako odlučiti se za temu iako ih je puno.

 

Mogu pisati o utjecaju eteričnih ulja na kožu i pojasniti kako ulja divno revitaliziraju kožu te nam pomažu da budemo njegovane i lijepe. Mogu se usredotočiti i na najučestalije „ženske tegobe“ pa pisati o PMS-u, menopauzi, bolovima i upalama. Očekivane teme bi bile i trudnoća, strije, njega kose i sl. Ali nekako mi niti jedna od navedenih tema ne ide uz poruku Žene ženama. Sve su jako zanimljive i korištenje eteričnih ulja može pružiti pravu pomoć i olakšanje, sigurno ćemo ih se u dogledno vrijeme i dotaknuti. No za ovaj put me nekako najviše privlači da govorim o hedonističkom aspektu aromaterapije. Takav način je jako udaljen od života „idealne“ žene koji je ispunjen odricanjima za duge, požrtvovnošću, skromnošću, da nabrojim samo neke. Sve su to osobine koje su potrebne i ako su odraz naših stvarnih potreba i težnji su i zdrave, no vjerujem da je svakoj od nas nužno i vrijeme posvećeno sebi koje je rezervirano za čisti užitak.

 

Eterična ulja su kao stvorena za to! Mirisi su im božanstveni, mogućnosti njihovih kombinacija i poticanje vlastite kreativnosti neograničeni, a načini primjene nestvarno ugodni.

  • U uljima uživamo koristeći ih u lampici dok čitamo knjigu, pijemo čaj ili gledamo film, ulaze u nas tijekom kupke cijelog tijela te njeguju i opuštaju.
  • Ukrašavanjem kupaonice svjećicama i laticama te slušanjem omiljene glazbe, za vrijeme kupke ćemo se sasvim sigurno osjećati kao kraljica.
  • Tijekom masaže se prepuštamo mirisu i dodiru, otpuštamo napetosti koje smo skupile u tijelu i uranjamo u bezbrižnost. To su trenuci u danu ili tjednu koje si možemo osigurati i tako obnovljenog kontakta s vlastitim tijelom, mislima i osjećajima sretnije i još malo više svoje krenuti dalje.

Evo i nekoliko pravih „ženskih“ kombinacija eteričnih ulja koje možete koristiti na neki od navedenih načina: eterična ulja se mogu pomiješati s jabučnim octom i dodati u kupku, pomiješati s 30 ml biljnog ulja (badem, jojoba, makadamija) i umasirati u kožu ili jednostavno ukapati u aroma lampicu.

 

Prijedlog 1

Tamjan indijski 3 kapi

Jasmin 3 kapi

Mandarina 2 kapi

 

Prijedlog 2

Benzoin siamski 5 kapi

Mira 5 kapi

Ruža geranija 3 kapi

 

Prijedlog 3

Lavanda 6 kapi

Neroli 4 kapi

Mandarina 3 kapi

 

Napisala: dipl. ing. Matilda Ivaniš, Primavera Life aromaterapeutkinja


makronova.com
6.3.2007.

 |  Ispis stranice


Tagovi: