Kako početi s promjenama u prehrani?
Objavljeno: 24.3.2008.

 

Najčešća pitanja vezana uz makrobiotičku prehranu su kako početi, kako unijeti tolike promjene u svakodnevnu prehranu i, najviše od svega: zašto je to tako komplicirano???

Prije svega, mi smo se uvjerili da zaista nije komplicirano, a kroz svoje programe činimo sve da i vas uvjerimo u to. Nadamo se da će vam i preporuke na ovoj stranici pomoći!
 

Korak po korak...

 

 • preispitajte svoje navike
   
 • informirajte se – pročitajte knjigu, nađite trgovinu koja nudi organski uzgojene, prirodne namirnice i koristite ih u „klasičnim“ receptima
   
 • povežite se s nekim tko ima iskustva ili bar posjetite dobar makrobiotički restoran – uvjerite se kako je zdrav obrok istodobno i jako ukusan
   
 • educirajte se – prođite kvalitetne edukacijske programe i naučite kuhati; toplo preporučamo seminar Makrovikend
   
 • napravite plan
   
 • djelujte
   
 • odvojite vrijeme potrebno za usvajanje nove vještine 
 • radujte se novoj avanturi
   

Što možete očekivati?

Kao prvo, potrebno je izdvojiti vrijeme - vrijeme za pripremanje obroka. U početku će vam trebati više vremena nego li je uobičajeno. No, svako novo iskustvo zahtijeva više truda, i to je prirodno. Dakle, svoj posao i obveze djelomično podredite težnji da poboljšate prehranu. Današnji čovjek to teško prihvaća, no usporedite li ono što prividno gubite s onim što dobivate, bit ćete spremni uložiti više truda.

    U početku se može pojaviti pretjerana potreba za hranom tako da ćete ponekad pojesti zapanjujuće količine. To može biti povezano s razinom šećera u krvi te nekim drugim metaboličkim prilagođavanjima. Smatra se da razdoblje postupnog prelaska na makrobiotičku prehranu traje tri do šest mjeseci, što jamči prelazak bez stresa. No, osoba s ozbiljnijim zdravstvenim problemima treba prehrambene navike promijeniti brzo, tj. najviše u roku od petnaest dana. Kod relativno zdravih osoba prelazak može biti kraći ili duži, ovisno o motiviranosti i vještini.

    Pri svemu tome, prijeko je potrebno strpljenje za svladavanje novih naziva, načina kuhanja i okusa. Kad smo već kod okusa, recimo da makrobiotička prehrana daje prednost blažim okusima od onih u klasičnoj kuhinji pa će trebati neko vrijeme da počnete razaznavati one najfinije.


Što konkretno učiniti?

Često je primjetna neodoljiva potreba za nekom hranom koju ste prije jako voljeli, npr. hamburger, pizza i slično. Tada se privremeno «zavarajte» odreskom od seitana ili tofua ili sličnim jelom koje bar donekle oponaša okus i izgled na koji ste navikli. Naravno, cilj makrobiotičke prehrane nije oponašati klasičnu, nego je to postavljanje novih vrijednosti. No, u prijelaznom razdoblju, dopušteni su i mali trikovi.

Imate li naviku stalno nešto grickati, možda nije dobro naglo se riješiti te navike pa prijašnje grickalice samo zamijenite kvalitetnijima, poput sjemenki, rižinih keksa i sl.

Prve preporuke:

 • Isključite iz prehrane šećer, meso i konzerviranu hranu 
 • Počnite jesti cjelovite žitarice i mahunarke
 • Umjesto zamrznute hrane koristite svježu 
 • Smanjite mliječne proizvode pa ih postupno zamjenjujte proizvodima od soje 
 • Bijeli kruh zamijenite integralnim kruhom, po mogućnosti onim koji je napravljen s prirodnim kvasom 
 • Uvedite u prehranu zaslađivače kao rižin ili ječmeni slad, koji će vam olakšati prijelaz i pomoći da zadovoljite potrebu za slatkim

Kad počinete jesti kvalitetnije, počinje spontano čišćenje tijela, što katkada može biti povezano s nekim tjelesnim reakcijama. Sagorijevanje štetnih organskih i anorganskih otrova manifestira se kroz simptome kao što su blago povišena temperatura, pojačano znojenje, kašljanje ili kihanje. Izbacivanje otrova i naslaga nastalih potrošnjom zasićenih masnoća, šećera i aditiva, u jednom trenutku povezat će se s izbacivanjem nepoželjnih navika.

 

Kvalitetna edukacija

Ove i puno više dobrih i važnih preporuka naći ćete u odličnoj knjizi Zlatka Pejića i Jadranke Boban pejić «Hrana za život», bestseleru na području prirodne prehrane u nas, a koja je nedavno doživjela svoje deseto izdanje! Ova je knjiga izvrstan uvod u načela prirodne prehrane koju toplo preporučamo svima koji započnu edukaciju u Makronovi. Pogledajte: www.planetopija.hr

Osloniti se samo na knjigu nije dovoljno, iako imate dojam da vladate situacijom, jer u tom slučaju prelazak zna trajati godinama budući da nikad niste sigurni u ispravnost onoga što radite. Vidjeti kako se priprema obrok i koriste različiti dodaci, za vas kao početnika može biti od velikog značaja, a uštedjet ćete i vrijeme. Iskustvo je puno važnije od pasivne pisane riječi, ma kako da je knjiga dobro napisana.

Velika pomoć u uspješnom usvajanju makrobiotičkih načela prehrane su edukacijski programi: predavanja, seminari, radionice kuhanja... Mi u Makronovi trudimo se pružiti vam baš to! Kod nas ćete naići na originalne programe i vrhunske stručnjake, a možemo vam osigurati i individualne poduke i savjetovanja, prilagođene baš vama.

Makronovini kontakti 

 |  Ispis stranice


Tagovi: