Lihtenštajn
Objavljeno: 24.3.2008.

Došli ste u kneževinu Lihtenštajn - što jesti?

 

Makronovina voditeljica radionica kuhanja, Dunja Gulin, pripremila nam je mali gastro vodič kroz kneževinu Lihtenštajn. Zaputite li se u tom smjeru, zasigurno će vam koristiti!

 

Činjenice:

                   Površina: 170 km2

                   Br. stanovnika: 32 000

                   Službeni jezik: Njemački (ili bolje reći jedna iskrivljena varijanta njemačkog!)

                   Glavni grad: Vaduz

                   Valuta: Švicarski Franak

 

Mali vodič za preživljavanje 

                  

Ova mala kneževina, osim valute i jezika, sa susjednom švicarskom dijeli i gotovo sve ostalo - isto vrijedi i za trgovine. A kako je Švicarska poznata po svojoj dugogodišnjoj tradiciji uzgoja bioloških namirnica i pažljivoj reciklaži svega što se reciklirati dade... nije teško doći do organske hrane :).

 

  • Povrće

Veliki supermarketi (Migros, Manor, Coop) nude veliki izbor organskog povrća (cijene su naravno gotovo dvostruko veće od cijena „običnog povrća“). U Coopu sam naišla čak na korijen čička i organske shiitake.

Svi lanci nude klice alfalfa i kresa (u zgodnim pakiranjima sa zemljanom podlogom) te proklijali mungo u svim fazama klijanja. Pakiranja su često označena kričavim naljepnicama „AKTION!“, što bi značilo da baš i nemaju velik broj obožavatelja (što je dobro za nas koji ih neumorno tamanimo :) ).

 

  • Žitarice i sjemenke

Odličan izbor u Manoru – jedina od velikih trgovina u svom BioNatur Plus asortimanu nudi integralnu rižu KRATKOG zrna, biserni ječam i integralni sezam. Migros ne zaostaje mnogo, no Coop se baš i ne može pohvaliti nekom bogatom ponudom...

 

  • Alge

Budući da jela s istoka polako, ali sigurno zauzimaju svoje mjesto na tanjurima švicaraca (nažalost većinom nezdrave i brze verzije tajlandskih, kineskih i japanskih jela), alga koju je najlakše naći je NORI (zbog sushija naravno!) i to većinom već tostirana.

Za ostale alge se treba malo potruditi.

Lanac trgovina zdrave hrane „Reformhaus“ često na policama ima wakame i (ponekad) Arame dok za Hijiki ipak treba otputovati u neko saseljenije područje!

 

 

 

  • Soja

Tofu se može naći svugdje: „običan“  kao i mnogobrojne varijante sa začinima (ponekad uz nepoželjne dodatke kao npr. šećer, papar... ). Posebno ukusan tofu može se kupiti u Reformhausu (od proizvođača Demetar).

Za tempeh u Lihtenštajnu izgleda još nisu čuli jer ga je prodavačica samopouzdano tražila na polici s čajevima...

Instant miso vrećice drži Coop, a miso pastu (od Lime) ima svaka Reformhaus trgovina.

Na seitan nisam naišla, kao ni na Kukichu, no ovo je samo mala državica od 32 000 stanovnika...

 

Places to eat

Mogu preporučiti svega jedan restorančić, na žalost nisam imala prilike (čitaj: love) obilaziti ta skupa mjesta...

Zove se Cafe, a nalazi se u samom središtu Vaduza u imponzantnoj zgradi Lihtenštajnskog muzeja (Kunstmuseum, Kirchstrasse 2, tel. +423 232 1034).

Prava umjetnička atmosfera za uživanje u finim japanskim specijalitetima: svježe spravljena miso juhica, raznolike porcije sushija... yummy!

 

Aufidersehen!!!                                                                                                        Dunja

 


makronova.com

19.2.2007.

 |  Ispis stranice


Tagovi: