A što će jesti u vrtiću?
Objavljeno: 19.8.2011.

 

Ako vaše dijete ide u vrtić, prehrana je zasigurno jedan od elemenata na koji ćete svakako obratiti pažnju pri izboru vrtića. Iako ćete se u državnim vrtićima još teško „izboriti“ za potpuno prirodnu i cjelovitu prehranu kakvu njegujete kod kuće, u posljednjih nekoliko godina napravljeni su značajni pomaci. U 49. broju Makronova glasila razgovarali smo s poznatom nutricionisticom, dr. sc. Darija Vranešić Bender.

 
 
 
Standardi za prehranu u vrtićima nisu mijenjani dugi niz godina te je uvođenje novih namirnica i usklađivanje sa suvremenim preporukama za pravilnu prehranu bilo prepušteno pojedinim entuzijastima, djelatnicima vrtića, koji su svoju „reformu“ provodili tiho, ali učinkovito. Tijekom proteklih godina, mnogo je učinjeno po pitanju stvaranja novih službenih preporuka za prehranu u dječjim vrtićima. 
 
Darija Vranešić Bender ističe osnovne prednosti novih prehrambenih standarda i jelovnika:
 
Prehrana se temelji na cjelovitim žitaricama, sezonskom voću i povrću
 
Uvode se nove vrste mahunarki koje do sada nisu korištene ili su korištene tek sporadično
 
U skupini mesa prednost se daje lakše probavljivim vrstama 
 
U skupini mlijeka i mliječnih proizvoda naglasak je na fermentiranim mliječnim proizvodima te je određen minimalni udio mliječne masti koji se preporučuje za pojedinu dob
 
Izvori masnoća koji se koriste u prehrani bogati su nezasićenim masnim kiselinama i siromašni zasićenim masnim kiselinama (maslinovo, bućino, repičino ulje), a kao namazi se koriste margarin i maslac
 
Prilikom pripreme jela koristi se svježe začinsko bilje
 
U smjernice su uključene i preporuke o adekvatnom unosu i dostupnosti vode
 
Uvažava se i provodi multidisciplinarni pristup u prehrani
 
Naglasak se stavlja i na estetiku jela i stola te atmosferu blagovanja
 
Veća je uključenost roditelja - aktivno sudjelovanje kroz različite oblike rada
 
Veća je transparentnost jelovnika i receptura.
 

 
Ključ je u raznolikosti
 
Jedno od najvažnijih pitanja u prehrani djece svakako je pitanje raznolikosti, ističe na svojim edukativnim programima Jadranka Boban Pejić. Ona je neophodna da bismo osigurali maksimum hranjivih sastojaka. Danas je, nažalost, većina naše prehrane vrlo jednolična (postoji podatak da 80 % hranjivih vrijednosti dobivamo iz samo 11 vrsta namirnica). No, potrebno je imati na umu da raznolikost ne podrazumijeva samo raznovrstan izbor namirnica, već se odnosi i na različite načine pripreme kojima se ne samo čuvaju hranjivi sastojci, već utječe i na različitost okusa. Izuzetno važni načini pripreme hrane su obrada sirove hrane, zatim parenje, kuhanje u vodi  te pečenje u pećnici. Mnogo su bolja za pripremu hrane za djecu od prženja u ulju, grilanja, dugog pirjana (dinstanja) te pripreme hrane u mikrovalnim pećnicama.
 

 

 |  Ispis stranice


Tagovi:  djeca  jadranka boban pejić  prehrana  zdravlje