Stanite iscrpljenosti na kraj
Objavljeno: 31.5.2012.

Dr. Frank Lipman, poznati je stručnjak za integrativnu medicinu i autor svjetskog bestselera Potrošeni: stanite iscrpljenosti na kraj i ponovno se osjećajte odlično, kojeg je nedavno objavila nakladnička kuća Planetopija. U knjizi je predstavio detaljan i lako provediv 6-tjedni program koji uklanja osjećaj potrošenosti i  iscrpljenosti kao i  tegoba koje taj osjećaj mogu pratiti poput nesanice, potištenost, probavnih tegoba, glavobolje, bolovi u mišićima i mnogi drugi.
 

Iz knjige vam prenosimo jedan od odličnih savjeta za duboko opuštanje vrata i ramena!

„ Prije spavanja iskušajte vježbu dubokog opuštanja vrata i ramena. Većina ljudi ne posvećuje dovoljno pozornosti pripremi za spavanje. Opuštanje napetih mišića jeda je od najboljih načina da tijelu pomognete prijeći iz jurnjave u obnavljanje. Bavite se time nekoliko minuta prije no legnete u krevet. Ova vježba čini čuda!"


DUBOKO OPUŠTANJE VRATA I RAMENA
 

Lezite na leđa, savijte koljena, a stopala razmaknite u širinu kukova tako da vam iveri koljena budu u ravnini s kostima kukova. Na vrhove svojih lopatica, ondje gdje bi vam godila masaža, stavite dvije teniske loptice, jednu pokraj druge. Polako spustite glavu i ramena. Ako vam je položaj neudoban za vrat, stavite jastuk ispod glave. Podignite ruke prema stropu pa ih polako spustite prema koljenima, a zatim polako prema zidu iza sebe. Ponovite deset puta. Da biste postigli još bolje rezultate, na bolnim područjima zastanite najmanje deset sekundi.
 

Varijacija (nije prikazana): raširite ruke na stranu, u “T” položaj, a potom ih vratite iznad prsnog koša. Ponovite deset puta.


Dobrobiti: opuštanje napetosti u gornjem dijelu leđa, vratu i mišićima ramena. Može pomoći kod bolova u vratu, glavobolja, problema s ramenima, često čak i s problemima u laktovima i zapešćima, povezanim s napetom fascijom u vratu i ramenima, kao i s gubitkom pokretljivosti ramena.

Upozorenje: izbjegavajte stavljanje teniskih loptica pod vrat.

Posebna napomena o tehnikama opuštanja: ako vam ova ili bilo koja druga tehnika opuštanja koje poučavam godi i želite je na neko vrijeme uklopiti u svoju svakodnevnu rutinu, svakako to učinite. Upamtite: oslobađanje stresa iz tijela odlična je priprema za spavanje!“.
 

 |  Ispis stranice