Zeleno - svaki dan
Objavljeno: 2.4.2013.

U makrobiotičkoj prehrani, zeleno lisnato povrće posebice se preporuča u proljeće jer nam daje uzlaznu energiju rasta. Mekani zeleni listovi kratko se kuhaju i tako čine ravnotežu dugo kuhanim žitaricama i mahunarkama.

 
Zeleno je boja mira, a zeleno lisnato povrće doprinosi mirnijim mislima. 
Aveline Kushi
 
 
Superhrana
Blitva, brokula, raštika, kelj, mladi kupus, čimulice, špinat... bogati su betakarotenom, folnom kiselinom, vitaminom C, kalcijem i željezom.
 
Klorofil je snažan antioksidans koji pospješuje obnavljanje crvenih jrvnih zrnaca i hemoglobina te obogaćuje našu krv. Vlakna iz zelenog lisnatog povrća neophodna su za probavu.
 
Tako jednostavno
Lisnato povrće lako upija pesticide, stoga birajte ekološko povrće. Svakako ga dobro operite. Kod tvrđih listova, poput raštike ili kelja, prije kuhanja uklonite srednju tvrdu žilu. 
 
Zakuhajte vodu (visina vode u posudi 3-4 cm). Zeleno se kuha od 20-ak sekundi, poput nježnog lišća rotkvice, do najviše 3 – 4 minute. Vodite se bojom – jarko zelena boja znak je da je lišće dobro kuhano i da još sadrži hranjive sastojke. Uvenula, maslinasta boja znači da ste lišće prekuhali.
 
Svoju porciju zelenog dodajte obroku, po želji začinite s kojom kapi maslinovog ulja, limunovog soka...
Probajte na tržnici naći i mišanciju ili pak gorče vrste zelenog lista, poput maslačka, radiča, cikorije... Divlje zeleno bilje možete i sami tražiti u prirodi.
 
Zeleno lisnato povrće i imunitet
Što se tiče mikronutrijenata koji jačaju imunološki sustav pobjedu odnosi zeleno lisnato povrće. Nije čudo da se upravo ta hrana najtješnje povezuje sa zaštitom od srčane bolesti i raka. Razmatranje više od 206 epidemioloških studija otkriva da se konzumacija sirovog zelenog povrća najdosljednije i najuvjerljivije povezuje sa smanjenjem učestalosti raka svih tipova, uključujući rak želuca, gušterače, debelog crijeva i dojke. Dr.JOEL FUHRMAN, autor bestselera Super imunitet.
 
Svaki dan pojedite porciju zelenog povrća!

 

 |  Ispis stranice