Dolaskom proljeća, mnogi imaju problema sa željezom, a klorofil u klicama pridonosi oksidaciji u stanicama i štiti od anemije. Klice su također niskokalorične i pune vitamina, minerala koji će osvježiti organizam, i enzima koji će aktivirat vaš metabolizam. Naučite ih klijati i koristiti u jelima na specijal radionici kuhanja Tončike Cukrov.

Vitaminsko-mineralne bombe

Nutricionisti klice nazivaju vitaminsko-mineralnim bombama jer se količine minerala i vitamina klijanjem uvećavaju za četiri do deset puta u odnosu na sjemenku prije početka klijanja. Osim toga, klice sadrže ienzime koji pokreću izmjenu tvari, regeneriraju stanice i jačaju imunološki sustav. One su lako probavljive namirnice pa je iskoristivost vitamina koje sadrže daleko veća nego kod vitaminskih pripravaka dobivenih sintetičkim putem. 
 
Uberete li i pojedete li sjeme koje se nalazi upočetnoj fazi klijanja, u organizam ćeš unijeti veliku količinu kvalitetnih sastojaka, a enzimi iz klica potaknut će ostale enzime u organizmu koji će aktivirati vaš metabolizam.
 
Klice alfalfe, kresa, rotkve i drugih namirnica izuzetno su bogate mineralima, a jedu se sirove ili kratko pirjane pa i osvježavaju organizam.Tajna ljekovitosti klica leži u procesu klijanja sjemena. Svako cjelovito sjeme, bez obzira na to radi li se o žitarici, mahunarki ili travi, može proklijati kada se stvore uvjeti za pokretanje iz stanja mirovanja. Tada se struktura sjemena počne raslojavati na različite sastojke pa su klice bogate aminokiselinama, vitaminom E te vitaminima skupine B. Osim toga, tu je i niz minerala i minerala u tragovima, ali i klorofil koji pridonosi oksidaciji u stanicama i štiti od anemije. Što je najvažnije, stvara se golema količina energije i klica započinje svoj rast.
 

Specijal radionica kuhanja: Klice i klijanje

Stvorite biovrt u svojoj kuhinji - klijanje je zabavno i vrlo korisno, morate samo znati na što paziti i kako "izvući" maksimum iz malih izdanaka! 
 
Posjetite specijal Klice i klijanje u subotu, 23.11. od 10 do 14 sati koju će voditi Tončika Cukrov i koja će vam korak po korak pojasniti kako i vi možete isklijati mahunarke, žitarice, sjemenke. Pokazat će vam kako je ona isklijala 15-ak sjemenki te će skuhati jela u kojima će klice biti glavni sastojci. Tako ćete znati i kako ih koristiti u kuhinji jer je vrlo važno, pažljivom obradom očuvati njihove vrijedne sastojke koji imaju iznimnu snagu u pokretanju naših uspavanih metaboličkih procesa. 
 
Cijena ove specijal radionice je 290 kuna/ za studente i umirovljenike 200 kuna, a prijaviti se možete ovdje ili na broj 01/ 4847 119.